Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Радіодиктант в укритті: як у Дніпрі відзначили День мови і писемності

Мовою можна говорити, а можна володіти. 27 жовтня в Україні відзначається День писемності та мови. У 2000-х роках з нагоди свята започаткували радіодиктант. Він став щорічною традицією і найбільшим флешмобом осені, як його називають у соцмережах. 2023-й не став виключенням.

Артем Ліфінцев, журналіст: «27 жовтня — День української мови та писемності. В цей день пишеться загальнонаціональний диктант. До написання цього диктанту долучився і я».

Понад дві сотні дніпрян зібрались в укритті Палацу дітей та юнацтва. 
Дар’я — школярка, диктант єдності пише вже не вперше. Підходить до цього дуже відповідально, тож заздалегідь готувалась вдома.

Дар’я, школярка: «Щоб подивитися на свої знання з української мови та підтримати взагалі. Мені подобається українська мова своєю милозвучністю, та просто щоб познайомитися з новими людьми».

Окрім молоді, до написання диктанту долучилися і люди елегантного віку.
Степанія Григорівна теж вже має досвід участі у написанні диктанту. Торішня спроба дуже вразила жінку, тому вона прийшла знов.

Степанія Григорівна, дніпрянка: «Хочу знати українську мову. Це моя держава і треба себе перевірити по диктанту».

Диктант провели в укритті задля безпеки учасників. Цьогоріч до нього долучилось майже вдічі більше людей, ніж у попередні роки.

Рафаель Кіжнер, керівник Молодіжного центру Дніпра: «Для нас було взагалі чудовою подією, що цього року ми пишемо його на 2 тижні раніше, 27 жовтня. Бо це така довгоочікувана подія. І нарешті ми дізналися історичну правду і справедливість, що саме сьогодні день народження Нестора Літописця, і момент, коли ми об’єднуємося і пишемо разом цей радіодиктант».

У цьому році диктант має назву «Дороги України». Авторка тексту — українська поетеса Катерина Калитко. А читав його актор Олексій Гнатковський.

Читайте також: Навчали оформлювати проєкти на Всеукраїнський конкурс: для молоді Дніпропетровщини провели форум-тренінг 

https://www.youtube.com/watch?v=SOxe51hRS9g