Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Привласнили майже 9 млн гривень для ЗСУ: у Дніпрі та Києві працювали кол-центри під прикриттям благодійного фонду

​Затримано членів злочинної організації, які привласнили зібрані для ЗСУ майже 9 млн гривень. Фігуранти під прикриттям благодійного фонду збирали гроші для придбання Збройним силам України бронежилетів, шоломів, приладів нічного бачення та іншої амуніції. А насправді просто наживалися на готовності людей допомагати військовим, повідомили у Нацполіції.

Організатор – 37-річний депутат однієї з міських рад на Сумщині – створив два кол-центри в Києві та Дніпрі та найняв співробітників – менеджерів і операторів, які працювали в офісах. Вони телефонували бізнесменам, просили допомогти у придбанні конкретних товарів для військових і надавали реквізити благодійної організації. А вже отримані гроші пересилали на рахунки підконтрольних ФОП і розподіляли між собою. Так вони ошукали 6 000 осіб.

Аби приховати свою злочинну діяльність, фігуранти пів відсотка  від зібраної суми перераховували на ЗСУ і регулярно звітували про свою псевдоблагодійність перед тими, хто надсилав їм гроші. Для переконливості  навіть записували відеоролики про те, яку допомогу вони начебто надавали військовим. Насправді ж лише пів відсотка від цієї суми вони перераховували для потреб ЗСУ,  а решту грошей розподіляли між собою.

Представники Нацполіції провели 30 обшуків, в тому числі в приміщеннях кол-центрів і у фігурантів вдома. Організатора схеми та сім його спільників затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Читайте також: Мер Дніпра Борис Філатов розповів, як «виміняли на шолом» пікапи та бус.