Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Прикраси за мотивами ліпного декору історичних будівель Дніпра

Дніпровська художниця Таїсія Дубина створює прикраси та мініатюри за мотивами ліпного декору історичних будівель Дніпра. Жаби з вулиці Яворницького, леви з Ливарної, сумна валькірія з вулиці Вернадського, все це втілюється у перснях, браслетах, сережках та мініатюрах.

Дніпровська художниця Таїсія Дубина приручає левів, жаб та валькірій, що мешкають на будівлях Дніпра.

“Це мабуть і є суть моєї творчості – я просто хочу щоб люди побачили щось моїми очима. З скульптурними штуками, з мініатюрами суть була в тому, щоб люди побачили місто моїми очима”, — каже художниця Таїсія Дубина.

Художниця створила серію робіт маскарони Дніпра, – це скульптурні прикраси на будівлях у формі голови людини, тварини, чи міфічної істоти. 

“Коли я побачила будинок Пріцкера, це було у 2020 році, коли я подивилася на нього, я подумала, це ж прикольно буде носити це на собі. Тоді я була у мистецькому шоці, купила глину самозастигаючу, знаряддя праці для того, щоб це робити. Перша у мене вийшла валькірія з будинку на Вернадського, 13, вона вийшла як мистецька алюзія, а не точна копія. Недалеко від моєї роботи, є вулиця Ливарна, 13. Я памятаю, як у мене виникла ідея, як я нервувалася, думала, якщо у мене не вийде, якщо ця форма – вона не зніметься з першого разу, то я не знаю що зі мною буде”, — Таїсія Дубина художниця

За мотивами ліпного декору історичних будівель Дніпра художниця створює прикраси: брошки, браслети, сережки, персні, кулони.

Таїсія Дубина художниця ділиться:Вийшла, обвішалася всіми цими прикрасами і почала підходити до людей, чи хочуть вони послухати, подивитися, почала показувати їм все це і вони теж здивувалися, тому що у Дніпрі люди не завжди знають, люди в інших містах України вони про Дніпро, як про місто не дуже багато знають. І це недооцінена частина міста, містична частина міста, естетична частина міста, історична частина міста. Це унікальні речі, таких ніде немає, вони здебільшого зроблені українськими архітекторами, інші невідомо взагалі, хто спроектував, як зявилися маскарони і що вони значать.”

Барельєф жінки з нового мосту Таїсія зробила на замовлення дівчини, у якої є особиста  історія, пов’язана зі скульптурою.

Таїсія Дубина художниця розповідає: “Вона замовила це як кулон, я ще у неї питала: “чи не занадто великий?”, вона каже: “так, як півтори сірникові коробки”, я кажу: “це буде 8 на 8 см”, вона: “так, добре, мені якраз таке і потрібно.””

Художниця має плани й надалі відтворювати архітектурні прикраси зі старовинних будинків міста, ілюструвати естетику та розповідати історію Дніпра.

Читайте також: До 15 років за ґратами засуджено жителя Дніпра, який був інформатором ворожого гру