Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Проспект Гагаріна vs Науки: нові назви для топонімів Дніпра

Вулиці Кінбурнська, Ліскуватий Яр, Ореста Субтельного. У Дніпрі триває процес перейменування топонімів міста, назви яких пов’язані з державою-агресором. Серед них і проспект Гагаріна та вулиця Титова.

Проспект Гагаріна тепер називається проспектом Науки. Саме тут розташовані зо пів десятка дніпровських ВИШів, тому ця назва логічна та актуальна. Окрім нього у Дніпрі перейменували ще 91 вулицю та провулок.

Дніпровський активіст Микола пропонував назвати проспект Гагаріна по-іншому.

“Найкраще обрати таку назву, якої немає в інших містах. Немає такої назви в Харкові, немає в Києві, немає у Львові. На мій погляд, ми з друзями дивилися, що найкраще це проспект Університетський або проспект Студентів”, – каже активіст Микола Гулівець.

Втім голова топонімічної комісії поясняє, чому вирішили зупинитися саме на такій назві.

“Ми намагаємося великим рахунком не дублювати те, що вже є. Університетська вулиця насправді існує, і знову ж таки, там не один університет розташований. А по-друге, Студентська вулиця в такому випадку повинна бути ще й пенсіонерська. Знову ж таки, не студенти за великим рахунком визначають проспект”, – зазначив історик, голова робочої топонімічної комісії Валентин Старостін.

Думки дніпрян щодо проспекту Науки розділилися.

“Я думаю, що зараз не на часі, але якщо потрібно, звичайно, нехай роблять. Мені не подобається”, – сказала дніпрянка Тетяна.

“Це ж космонавт світового значення. Весь світ пишається. Вулиця Наукова теж непогана. Тут університет, тут транспортний університет, ну, і Олеся Гончара. Мені взагалі подобається, коли не за прізвищами, а так, як було раніше, наприклад, там Зоряна, там Паркова”, – каже дніпрянка Наталія.

Вулиця Титова, названа на честь радянського космонавта, теж отримала нову назву. Тепер це вулиця Незалежності.

“З вулицею Титова, на мій погляд, найкращий варіант – це або вулиця Паркова, але це досить абстрактно, можна сказати, ніяк, але хоч і історична назва вулиці Титова. Найкраще було б обрати ім’я якогось видатного серйозного історика, історично важливого інженера, який працював на ЮМЗ чи в КБ”, – наголосив Микола Гулівець.

Члени робочої групи розглядали два варіанти назви для вулиці Титова – Незалежності або Злуки.

“За підсумками знову ж таки голосування було встановлено за “Незалежності”, – наголосив Валентин Старостін.

Дніпрянам здебільшого подобається нова назва.

“Ну, добре. Хай перейменовують. Тільки, щоб українські були прізвища, щоб ми пишалися цими людьми, на честь кого називають такі вулиці”, – сказала дніпрянка Людмила.

“Титова – Незалежна, дуже подобється”, – каже дніпрянка Світлана.

На сьогоднішній сесії Дніпровської міськради нові назви отримали в тому числі вулиця Молодогвардійська, Софії Ковалевської, Чернишивського та інші.

Читайте також: Дніпро одним з перших в Україні ухвалив комплексну програму створення безбар’єрного простору