Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Професійна реабілітація та соціально-побутова адаптація: як у Дніпрі допомагають людям з інвалідністю

Заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики ДМР Едуард Підлубний в рамках чергування по місту перевірив виконання доручень міського голови щодо допомоги особам з інвалідністю.

Він відвідав відділення професійної реабілітації та соціально-побутової адаптації у Дніпровському міському центр соціальної допомоги.

Професійна реабілітація передбачає відновлення або набуття нових професійних навичок особами з інвалідністю. У відділенні можна опанувати дві професії: швачка та оператор комп’ютерного набору. Після проходження курсів слухачі отримують відповідні сертифікати і можуть працевлаштуватися.

Соціально-побутова адаптація передбачає комплекс послуг з набуття або відновлення важливих соціальних та побутових навичок в осіб з інвалідністю. Їм допомагають вчитися вести самостійне життя – прибирати, ремонтувати одяг, користуватися транспортом. Також для підопічних центру проводять екскурсії, кінопокази та різні культурні заходи.

Крім того, їм допомагають підтримувати здоровий спосіб життя (оздоровча гімнастика, рухливі ігри, просвітницька робота щодо ведення здорового способу життя) та надають психологічну підтримку. Однією з особливостей психологічної роботи у відділенні є застосування каністерапії через спеціально керованих і навчених собак.

Зараз відділення відвідує 48 осіб з інвалідністю віком від 16 до 60 років. Відділення працює до кінця червня. У літній період всі підопічні йдуть на канікули, а деякі з них випускаються із закладу. Тому зараз у відділенні проходить підготовка до закінчення навчального року та випускного.

Читайте також: У Дніпрі судитимуть вісьмох учасників злочинної організації, які привласнили нерухомість померлих на 10 млн гривень