Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі проходить міжнародний фестиваль театрів ляльок «ДніпроПаппетФест»


Ляльки не лише для дітей. Це довів перший в Україні міжнародний фестиваль театрів ляльок «ДніпроПаппетФест». Участь в якому брали найкращі театральні колективи з Дніпра, Харкова, Києва, Черкас та Румунського міста Крайова. В їх репертуарі вистави не лише для дітей, а й для дорослих. Це головна відмінність цього фестивалю. Він відбувся в рамках програми Бориса Філатова «Дніпро – Культурна Столиця».


Театр починається з вішалки. А фестиваль театрів ляльок звісно з ось цих красунь. Чарівні балерини в пишному вбранні зустрічають гостей.

“Она сегодня у нас танцует – это наша балерина. У нас концерт такой. Их три здесь – одна, вторая, третья. В тандеме мы выполняем функции развлечения, встречи гостей и провожания в зал”, – говорить студентка театрального училища.

Зали повні, бо подібного фестивалю Дніпро ще не бачив. ДніпроПаппетФест – це чудова можливість відкрити для себе театральне мистецтво ляльок, яке значно ширше за звичайний театр. У програмі вісім вистав. Кожна – неповторна і бере за живе. «Гензель і Гретель» – драма для дорослих від КрайОвського театру ляльок з сусідньої Румунії.

  “Спектакль о Грензель и Гретель. Они стали взрослыми и вспоминают свое детство  на празднике у отца – хорошие и плохие моменты”, – розповідає менеджер Крайовського театру ляльок «Колібрі» Адріана Теодореску.

Актори в буквальному сенсі проживають життя на сцені.

“Мой герой самый сильный. Защищает Гретель. Но в доме ведьмы он теряет надежду. И там сестра заставляет его бороться дальше”, – говорить актор Крайовського театру ляльок «Колібрі» Марін Фагу.

Глядачі аплодують стоячи. Овації. Тут все зрозуміло й без слів, але вдячна публіка не може їх стримати.

Не було аншлагу тільки на виставі Дніпровського театру ляльок. Адже їхня зала нараховує всього 53 місця, а самА будівля знаходиться за тридев’ять земель. У приміщенні дитячого садочку театр займає всього кілька кімнат.  Але й у цьому, в прямому сенсі слова, ляльковому будиночку працівники примудряються створювати казку.

“Мы именно те люди, которые служат в театре. Не ходим на работу. Независимо от того, чем мы занимаемся, мы постоянно подкрашиваем, ремонтируем наш театр”, – говорить  директор Дніпровського міського театру ляльок Валентин Фетісов.

Проживати роль на сцені в образі ляльки – це не лише складно, а й відповідально. Особливо, якщо твій глядач – дитина. А її увагу не так просто привернути.

“Мало прийти в театр и посмотреть спектакль. Нужно прийти в место, в котором ребенку было бы все интересно. Наш администратор делает отдельный спектакль на потолке. И дети, пока ждут спектакль, с удовольствием рассматривают фигурки на потолке”, – додає Валентин Фетісов.

Вистава Дніпровського театру ляльок для дітей, проте дорослих тут чимало. Адже кожен може здобути щось для себе з цієї казкової історії.

“Волшебное озеро – это спектакль по мотивам японских народных сказок. Далекая страна Япония. И мы бы хотели показать как там люди живут и что они делают”, -розповідає головний режисер Дніпровського міського театру ляльок Михайло Овсяніков.

Глядачі у захваті: і дорослі, і малі.

“Мы уже видели этот спектакль. И сейчас тоже получили массу удовольствия”, – ділиться глядачка.

“Когда дядя говорил слова, а кукла не понимала, что делать надо. Это было очень смешно”, – сміється дівчина.

ДніпроПаппетФест –  це ще один крок у культурному розвитку Дніпра, і особливо у розвитку нашого театру ляльок.