Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Повернення до життя після ампутації: історія військового з Дніпра

Машину майже повністю розірвало від снаряду, а сам він ледве вижив. Це історія військового Олександра. Зараз чоловік проходить реабілітацію у Дніпрі, в одному з найсучасніших відділень в країні.

Олександр — доброволець з Дніпра. Мобілізувався у березні 2022.

Воював на Донецькому напрямі. Там, влітку 2023 і отримав своє п’яте поранення, яке стало для нього — найтяжчим.

“Був артобстріл, на авто і нам прямо під колесо потрапив снаряд, машину майже повністю розірвало, повилітало все що могло повилітати. І мене викинуло з машини і ноги затисло у кузові. Майже нічого не залишилось, подумали що всі 200, але коли прийшов до тями, розумів що є хлопці поблизу, і я покликав собі допомогу, вони витягли ноги та евакуювали мене”, – згадує військовий Олександр.

У реабілітаційному центрі Дніпра з Олександром почали працювати, коли він вже був з протезом.

“Питають кожного дня як почуваюся, болить не болить, тобто коли робиш вправи також питають чи не боляче”.

Наразі стоїть задача збільшити його силу та витривалість.

“Щоб він міг виконувати функції , які він виконував до поранення, а якщо він виконувати їх не може, то знайти яким чином це виправити”, – каже фізична терапевтка Дарина.

До реабілітації долучаються і собаки. Пошуковий загін «Антарєс» допомагають знаходити загиблих людей. До центра навідуються у якості терапевтів. Серед них добермани, лабрадори, песики без породи.

“Не дивлячись на те, що вони зараз виконують такі смішні трюки, веселять нас, але це дуже серйозну річ вони роблять. У нас є пацієнти які мають психологічні проблеми, мають розлади травматичні і наприклад ми ніколи не бачили їх посмішку. А коли вони спілкуються з собаками – ми цю посмішку бачимо і вона дуже цінна для нас”.

Кінцева мета всіх реабілітації — відновлення та повернення до повноцінного життя усіх військових.

Читайте також: Врятовані та вилікувані: як у КП «Зооконтроль» допомагають тваринам