Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Повербанк напоготові: як заряджати безпечно?

Днями у Дніпрі трапилась пожежа через ймовірне необережне поводження із повербанком. Портативні заряді пристрої вже стали невід’ємною частиною нашого життя. Через постійні ракетні обстріли енергетичної інфраструктури російськими загарбниками та, як наслідок, блекаути — українці ще минулої зими запаслися різноманітними зарядними станціями та повербанками. А деякі навіть виробляють їх власноруч.

Зарядити смартфон, навушники, електронні годинники. Та стати до нагоді ці пристрої можуть не лише в цивільному житті. Дніпрянин Ігор виробляє повербанки для військових. Аби вояки на полі бою мали енергоживлення за будь-яких обставин.

Виріб можна вважати повноцінною зарядною станцією, оскільки його ємність значно перевищує звичні пересічним громадянам повербанки. Жартома Ігор називає їх «польовими». І згадує як минулоріч доводилось збирав зарядний пристрій з підручних матеріалів через дефіцит складових.

“Ну, зрозуміло, що з тих матеріалів, що в мене були під рукою, я зробив, потім, коли це було більш масштабне, я зробив власне виробництво, просто, якісь кріплення, роз’єми більш зручні, якісь моменти, наприклад, першу панель я вирізав з фанери, потім я купив пласт, а фанера вона крошиться і не дуже зручна, потім я купив пластик і на станку ЧПУ вирізав ці панелі, воно зручніше, міцніше, красивіше”, – розповів Ігор Кочет.

Повербанки – надзвичайно корисні, однак при неправильному використанні можуть нести певну загрозу.

Якщо за повербанком не стежити, не слідкувати, саме як ви його заряджаєте, та в яких умовах, в яких місцях, він може принести шкоду людині. Можуть відірватися батареї та призвести до вибуху, пошкодити людині руки, або важливі органи”, – каже фахівець відділу попередження надзвичайних ситуацій ГУ ДСНС області Євгеній Міхеєв.

Через коротке замикання електроприладів цьогоріч у Дніпрі сталося 275 пожеж.

Нагадаємо, що в одній із київських квартир вибухнув повербанк, який заряджався від мережі. А також подібний випадок нещодавно стався і у Дніпрі.

Читайте також: Дніпряни заборгували понад 1 млрд грн за опалення – є ризик залишитись без газу