Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Посівна на Запоріжжі проходить під звуки вибухів

Другий фронт. Бронежилет та каска в умовах війни – невід’ємна частина екіпірування фермера. Так на Запоріжжі почали посівну кампанію там, де є хоча б мінімальна можливість працювати. 

Весняно-польові роботи в Запорізькій області проводяться під обстрілами та ракетами над головами. Фермери змушені працювати у бронежилетах та касках, аби не залишити країну без врожаю.

Одна з агрофірм Запоріжжя вже понад тиждень працює на землі чи не щодня. Тракторист Юрій зізнається: страх є, але працюють, бо країна має бути забезпечена зерном.

“Психологічно нормально як до війни, так і зараз. Стріляють, але потрібно”.

Вже зараз на полі, де росте ячмінь, обприскують та вносять підкормку. Незабаром перейдуть до посіву соняшника. Фермери зізнаються, війна внесла свої корективи в роботу, але і до цього вони прилаштувалися.

Андрій, механізатор: “Буває, що якщо обстріли по домівкам, техніку швидко прячимо. А так в бронежилетах, де можна, там працюємо, де не можна, туди зовсім не їдемо, тому що небезпечно”.

Посівна кампанія Запоріжжя стартувала за розкладом, без затримок. Маючи запаси добрива та пального, є можливість працювати. Але для безпечної роботи треба весь процес узгоджувати з ДСНС.

Віталій Лупинос, директор агрофірми: “Ми якщо на полі, якщо щось побачили, ми дзвонимо 101 або 112, обов’язково визиваємо спецпідрозділ ДСНС по розмінуванню. Дякуємо їм, вони до нас вже не один раз приїжджали, допомагають нам, підказують що можна витягувати, що не можна. Так, що без них ми нічого не робимо на полі”.

Кабмін звітує, що в усіх областях, окрім Луганської, почали посівну кампанію. Держава ж робить все для того, аби роботи в полі ніде не зупинялися.