Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Популярний месенджер святкує ювілей — чи безпечний застосунок для українців?

Світ в телефоні. Сьогодні одному з найпопулярніших месенджерів – «Телеграму» виповнилося 10 років. Мережа у якій є все, від новин з усього світу до перегляду фільмів та прослуховування музики. Та є і негативний бік медалі — у руках злочинців це найпопулярніший засіб передачі інформації. Тому слід пам’ятати, що телеграм — не офіційне джерело! 

Зараз війна в країні і якраз дуже зручно, що в телеграмі є спеціальні канали, звідки приходять сповіщення про ракетну небезпеку і навіть сповіщають куди може влучити ворог. Події, обмін файлами, чати з близькими та друзями і багато іншого.

Катерина вже 5 років користується найпопулярнішим застосунком — «Телеграм».

«Зараз дуже важливо оперативно отримувати інформацію, класний месенджер спілкуватися з друзями. Кожен раз, коли на телефоні пам’яті немає, то просто створюється якийсь канал, підписується фотографії, і туди просто як архів усіх спогадів в телеграмі, ну я сподіваюсь, що це доволі безпечно, вони нікуди не йдуть, але це дуже зручно», — каже дніпрянка Катерина Маришова.

«Народилась» соцмережа рівно 10 років тому. Створив проєкт Павло Дуров. Нагадаємо, у 2014 році Павло виїхав з росії та заявив, що не збирається повертатися. Згодом попросив Forbes взагалі не називати його громадянином рф.

Проте така звична для українців платформа має й негативний бік. Злочинці та колаборанти використовують застосунок у своїх цілях, передаючи інформацію ворогу.  Та чи безпечно користуватися їм пересічним громадянам? 

«Треба сказати, що у телеграмі є певна політика конфіденційності з 2018 року точаться розмови про те, що спеціальним службам з рішенням суду видавати якісь IP-адреси або номери телефонів, які підозрюються у тероризмі — це питання досі на розгляді. Представники спеціальних органів можуть звернутися і якісь речі розкрити та розсекретити, хоча знову ж таки телеграм не передає якісь персональні дані», — каже Юлія Гаркавенко, фахівчиня КП «Інфорада» ДМР.

Найбезпечнішою платформою для особистого спілкування Юлія вважає американський Signal.

Та нагадує, що телеграм та інші месенджери не є офіційним джерелом інформації.

Читайте також: У Дніпрі працює «Служба раннього втручання» для дітей: кому вона допомагає?