Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Понад 5 тисяч років. У музей Дніпра повернулася мумія

Повернення мумії. У музеї імені Дмитра Яворницького готують до виставки легендарний артефакт. Востаннє дніпряни мали змогу побачити його майже 10 років тому. Ця мумія – перший експонат музею, який з’явився там 175 років тому.

Уважно продивляючись мумію, Тетяна записує в якому вона стані. Легендарний експонат готують до виставки. Мумія в історичному музеї Дніпра з’явилася майже 2 століття тому. На той час була у губернатора Катеринослава – Андрія Фабра.

«По одній із версій, він мандрував до Одеси у відпустку або у відрядження і повернувся вже з мумією. Власне кажучи, вона перебувала в його колекції, а пізніше стала до музейної колекції, коли колекція Фабра стала частиною старої фондової колекції.», — розповіла Тетяна Кудрицька, працівниця історичного музею ім. Д. Яворницького.

Мумія є найстарішим експонатом музею. Їй понад 5000 років, вона родом з Єгипту.

«Про неї відомо, що вона померла достатньо молодою, і вона була жінкою середнього достатку, тому що не всі собі могли дозволити бальзамувати мерців. Мумія, її супроводжують немовля, мумії, супроводжують канопи, це ритуальні посудини, в які складали органи під час муміфікації», — сказала Тетяна Кудрицька.

Мумію дістають раз на 5-10 років. Востаннє дніпряни мали змогу побачити її у 2018 році.

Цього разу одною з перших мумію побачила учениця історичного факультету – Анастасія. Дівчина каже, дізналася багато нового.

«Про історію взагалі муміфікації, про те, що це собі могли дозволити лише жінки зі статного становища і про те, як це робилося у стародавні віки. Просто вирішила подивитися, але, думаю, в подальшому житті приведе до роботи», — розповіла студентка Анастасія.

Зберігають експонат у музейному фонді. Мумія пов’язує із собою містичні історії, проте працівники не дуже в них вірять.

Читайте також: Удар за ударом: сьогодні ворог 13 разів атакував Нікопольщину безпілотниками, ще 4 – артилерією, — ОВА