Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Поминальні дні: чи варто йти на цвинтар у воєнний час

Поминальні дні в Україні зазвичай за тиждень після Великодня. Українці звикли навідуватися до своїх померлих близьких на могили та молитися за їх упокій. Чи зміняться традиції у воєнний час?

Артем Мороз, журналіст: «За тиждень після Великодня – поминальні дні. Українці зазвичай згадують своїх померлих родичів та близьких, моляться за упокій їхніх душ в храмах та приходять на цвинтарі навести лад на могилах».

У Дніпрі, незважаючи на війну, доступ до кладовищ обмежувати не будуть. Втім, людей закликають бути максимально обережними.

Руслан Данилкін, головний інженер комунального підприємства «Міська ритуальна служба»: «Благодаря проведенной совместной работе к поминальным дням, наши горожане в благоприятных условиях могут посетить кладбища, проведать своих родственников, почтить их пам’ять».

Традиційно на могили померлих люди приносять шматочок свяченої паски, великоднє яйце та запалюють свічку. Уже звичкою стало нести й квіти. Втім, такі популярні ніні пластикові забруднюють навколишнє середовище.

Ярослав Крисько, начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міськради: «Пластикова атрибутика, поминальна атрибутика, вона несе з собою не аби яку загрозу навколишньому середовищу – і на атмосферне повітря, і на грунти, і на підземні води. Дуже швидко цей атрибут стає непотребом і перетворюється в сміття».

Священнослужителі ж говорять про неприпустимість застіль та вживання алкоголю в поминальні дні. Це, за їхнім твердженням, зовсім не хистиянська традиція.

Микола Несправа, настоятель храму ікони Божої Матері «Іверська»: «Мы не поминаем своих умерших алкогольными напитками. Это странный, немного страшный обычай, так называемая “тризна”. Это ещё славянская традиция до крещения Руси. Второе, что мы не делаем, – мы стараемся не есть на кладбищах».

Хоч доступ до кладовищ буде вільним, людей просять не нехтувати власною безпекою і не перебувати там тривалий час. Священники кажуть, що у воєнний час, навіть якщо ви не підете в поминальні дні на цвинтар, то не порушите християнських традицій. Згадати своїх близьких та помолитись за упокій в такі часи можна і вдома.