Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Політична гра: експерти проаналізували історію позбавлення Геннадія Корбана громадянства

Історія про позбавлення громадянства Геннадія Корбана триває. 22 липня на польсько-українському кордоні голову Штабу оборони Дніпра затримали і вилучили в нього український закордонний паспорт. На підтримку Геннадія Корбана висловилося багато українців, втім, пояснень щодо таких дій від Офісу Президента так і не з’явилося. Все більше політологів і громадських діячів називають історію політичним замовленням.

 “Керівник Центру тероборони Дніпра Геннадій Корбан: “Я вийшов з транзитної зони. У даний момент я знаходжусь у Польщі. Додому мене, як ви вже знаєте, не пустили. Паспорт відібрали, позначивши у графі “громадянство” моє положення, як “особа без громадянства”.

Таким дописом у соцмережах голова Штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан повідомив про своє нинішнє становище і про те, як планує повернутися додому.

Голова штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан: “Зараз я шукаю можливість знову перетнути кордон України. В мене на руках є ще свідоцтво про народження, яке ніхто ані призупинити, ані скасувати не зможе. В цьому документі написано, що я народився — місто Дніпропетровськ, Україна”.

Новина про начебто позбавлення громадянства Геннадія Корбана наробила багато галасу. Одне з логічних питань, поставлених українським суспільством: чому зрадників України, таких як Медведчук, Сальдо чи Шарій не позбавляють громадянства і не забирають українські паспорти? Натомість, це відбулося з Корбаном.

Стас Домбровський, блогер: “Тисячі імен, які не потрапили в цей список. І чому в цьому списку — це я для себе зараз питаю, напишіть мені, будь-ласка, — знаходиться Геннадій Корбан. Пояснить мені. Я взагалі його не знаю особисто. Але наскільки я знаю його за його вчинками, він там не повинен перебувати”.

Позбавляти громадянства має право лише президент. Але, згідно з Конституцією, навіть глава держави не має права зробити це примусово, і позбавляти права, яке людина отримала при народженні в країні, говорить політолог Олександр Кочетков. При цьому експерт не вірить, що така ініціатива буде реалізована.

Олександр Кочетков, політолог: “Так, влада робить помилки, та всяке у нас, багато амбіцій, особливо уразлива у нас влада до неможливості. Але ось коли там кажуть, що влада помиляється, так, в якихось речах, стріляє собі в ногу, як у разі керівництва Дніпра, однією з ключових фігур якої є Геннадій Корбан. А Дніпро є однією з ключових в обороні України як такої. Так ось: це не постріл собі в ногу — це постріл собі в голову, в мозок”.

Але у чому причина цього пострілу? Існує кілька версій, у тому числі версія політичного протистояння.

Сергій Фурса — інвестбанкір та Віталій Сич — головний редактор “Новое Время”: “В мене версій немає, але я прочитав версію Бутусова. І ця версія — а Бутусов, до речі, знайомий з Корбаном з 14 року, да, досить близько, тобто я би довіряв Юрі Бутусову — і він каже, що це покарання Офісу Президента. Це Юрій Бутусов каже, я цього не знаю. Але Офіс Президента, як на мене, проявляє дріб’язковість. Ця дріб’язковість розповсюджується на Корбана через історію зі Спартс. Бо, як каже Бутусов, в Офісі Президента так думають, бо конгресменку накрутили проти Єрмака саме Філатов і Корбан”. 

Військовий журналіст Юрій Бутусов, на якого спиралися спікери, додав ще деталей до цієї справи.

Юрій Бутусов, військовий журналіст: “24 лютого голова Військової адміністрації Резніченко призначив Корбана керівником Штабу оборони Дніпра. 19 травня міністр оборони Олексій Резніков нагородив Корбана медаллю “За сприяння Збройним силам” з формулюванням «за значний особистий внесок по захисту територіальної цілісності України». А 18 липня Президент Зеленський позбавив Корбана громадянства та доступу на територію України. Позбавив таємним указом, щоб не можна було оскаржити у суді, і навіть слова офіційно не сказав.”

Офіс Президента, в особі радника керівника Михайла Подоляка, надає лише коментарі про…неможливість коментарів.

Михайло Подоляк, радник керівника Офісу Президента України: “Всі укази, які стосуються персональних даних — а це укази про набуття чи вибуття з громадян України — не коментуються нами. Це може коментувати сам набувач чи та людина, яка втратила громадянство, чи його преставники, і таке інше”.

Тим часом з’явилися фейки про позбавлення громадянства вже міського голови Дніпра Бориса Філатова. Що це – чергова спроба дестабілізувати ситуацію в Дніпрі або новий політичний план? Слідкуємо за подіями далі.