Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Пірнання на Водохреще: як себе підготувати?

6 січня в Україні вперше офіційно відзначатимуть Водохреще за новоюліанським календарем.

У цей день є традиція — купатись у воді. Медики застерігають, долучитися до хрещенських купань можна лише повністю здоровим людям. А священники додають, що пірнання аж ніяк не змиває гріхи. Втім є люди, які практикують зимове купання без прив’язки до дат.

В 2024 році через перехід на новоюліанський календар – дата Водохрещення змінилася. Тепер його святкують 6 січня. Традиційно люди в цей день занурюються в крижану воду, але не дивлячись на перенесення свята – правила щодо безпеки залишаються незмінними. 

Гауранітай раніше не практикував купання у холодну пору року. Бо боявся захворіти. 

“Був певний страх, що можна захворіти, це найбільше чого не хотілося. І на багато пляжів мене запрошували друзі, ще з 11 року і раніше. Кажуть: “ходімо з нами, подивишся як це” , але мене вистачало задля того, щоб познімати фотографії просто з берега”, – розповідає керівник клубу «Workout Academy» Гауранітай Шуліка.

Десять років тому він вирішив ризикнути і отримав незабутні відчуття. Тепер не може жити без пірнання у холодну воду. 

“Коли десятки тисяч голок пронзають повністю кожну клітинку твого тіла – це не можна описати виключно якимись словами, це можна тільки відчути. Звісно, що з того часу, як і будь-яка справа, якою ви займаєтесь, якщо ви хочете прогресувати – треба регулярність”, – каже член клубу «Workout Academy» Гауранітай Шуліка.

Щоб отримати незабутні відчуття – необхідна ретельна підготовка, розповідає тренер. 

Спочатку – обов’язкові вправи для розігріву. Перед пірнанням треба заздалегідь підготувати великий рушник та теплу воду. Робити це треба тільки у спеціально обладнаних місцях, у світлу пору доби. Важливо, щоб поруч були люди для страхування.  

Лікарі рекомендують перебувати у воді не більше 30 секунд. Але застерігають – пірнати у водойму можна не всім. 

Андрій сімейний лікар розповідає: “Протипоказаннями до зимового купання є, насамперед – компенсовані серцево-судинні захворювання, люди після інфарктів, інсультів, з обмеженнями рухливості. Люди, у яких є епілепсія, або стани захворювання центральної нервової системи, які супроводжуються судомами. Люди на фоні гіпертонічного кризу, або сценокардії у яких різкий перепад температур може спровокувати серцево-судинну катастрофу і люди з бронхіальною астмою. Це основні категорії, яким категорично заборонене зимове купання.”

Цьогоріч в Дніпрі не буде офіційних місць пірнання на Водохреще. 

Катерина Гришина представниця департаменту парків та рекреацій ДМР зазначає: “В цьому році, враховуючи складну безпекову ситуацію в країні і в місті, як і в минулому році, ми не будемо влаштовувати жодних офіційних заходів з цього приводу. Аби, по-перше, не створювати місця скупчення людей масових і не наражати наших містян на небезпеку.”

Втім і заборони на зимове купання немає. Кожен вирішує самостійно чи дотримуватися йому щорічної традиції.

Читайте також: У 2023 році на Дніпропетровщині виплатили понад 4,3 млрд грн держдопомог