Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Підводний дрон та водолазні костюми: як у Дніпрі дбають про безпеку на воді

Рятують горе-плавців напідпитку, дбають про рибалок, перевіряють дно і якість води та слідкують за безпекою акваторії. Усе це та навіть більше входить до щоденних обов’язків рятувальників-водолазів. Їм вистачає роботи в будь-яку пору року та за різних погодних умов. Аби полегшити їхню важку працю, місто допомагає надзвичайникам із закупівлями оснащення. Які ж новинки вже в роботі та про плани на майбутнє — дивіться далі.

Скромний за розміром, але не за значенням. Цей невеличкий підводний дрон здатен не лише оглядати дно річки, а й допомогти рятувальникам у пошукових операціях. 

«Кращого підводного дрона в Україні немає. Є такі самі ще у двох містах, але це – найкращий. Також завдяки співпраці з департаментом екології ми отримали спектрофотометр. Завдяки цьому ми можемо перевіряти якість води в акваторії річки Дніпро і встановлювати рівень забруднення», — розповідає Сергій Корінний, заступник начальника ГУ ДСНС області з реагування на надзвичайні ситуації .

Робота у водолазів є не лише влітку, а й взимку, кажуть рятувальники. Від рибалок, що виходять на тонку кригу, до відчайдух-моржів, які іноді нехтують власною безпекою. З апаратом останнього покоління їхня робота стане ще ефективнішою. Його придбали за фінансової підтримки Європейського Союзу. А з міського бюджету для рятувальників виділили 3 млн грн на закупівлю спорядження.

«Останнім часом виділили субвенцію на придбання водолазного оснащення. Надалі будемо співпрацювати і за замовленнями керівництва підрозділу допомагати вирішувати їхні проблеми», — каже Дмитро Редька, заступник директора департаменту громадського порядку і цивільного захисту ДМР.

Наразі основна потреба — водолазні костюми, кажуть рятувальники. 

Так звані «сухі» костюми використовують взимку при температурі води нижче 10 градусів, аби вберегти водолазів від переохолодження. Відповідно сезон «мокрих» костюмів з весни по осінь, коли вода тепліше за 10 градусів. Спорядження обох типів й планують придбати за виділені міськрадою кошти.

«Плануємо закупити водолазні костюми для особового складу, щоб кожен був забезпечений індивідуальним костюмом. Це 5 гідрокостюмів сухого типу та 5 мокрого типу. Також буде закуплено ще підводний радіозв’язок, для з’єднання 2-х робочих водолазів під водою та водолазом, який на суші», — пояснює Віктор Сергєєв, заступник начальника водолазно-рятувальної групи.

За 2023 рік водолазна група вже провела 85 виїздів і врятувала 61 людину. 9 з них – діти.

Читайте також: На Дніпропетровщині сили ППО збили безпілотник