Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Підтримка ЗСУ: дніпровські волонтери майже рік допомагають військовим

Дніпровські волонтери не припиняють підтримку наших військових. В штабі «Оберіг» щодня працюють близько 60 людей, причому половина з них — переселенці. За рік вони сплели тисячі квадратних метрів сіток, зробили декілька тисяч окопних свічок. Говорять, зупинятися не збираються до перемоги України.

Наталія — переселенка із Зеленодольська. Від березня кожного дня приходить до волонтерського центру, щоб плести сітки.

Наталія, волонтерка: «Спочатку навчилася, плела сітку. Потім не вистачало різати, стали різати. Ну, загалом я роблю все: можу і пофарбувати, і сітку плести, і опускаємо самі, і підбираємо тканини».

За рік волонтери сплели тисячі квадратних метрів сіток різних кольорів. Запити від військових надходять постійно. Сітки — вкрай потрібна річ, щоб приховати позиції та техніку наших воїнів.

Анна Ліціюк, координаторка волонтерського центру «Оберіг»: «Щомісяця наші хлопці роблять 450 квадратних метрів сітки готової. І щоразу ми це робимо на замовлення, певного розміру. Діти приїжджають за цими сітками або ми самі їх відвозимо».

Юрій Гаврилович — переселенець з Краматорська. Він вправно плете основу для сіток човником.

Юрій Істомін, волонтер, переселенець: «Ми хоч щось, але допомагаємо нашим хлопцям. Розумієте? Хай незначна допомога ця сітка, але ми допомагаємо».

В’ячеслав переїхав до Дніпра із Сєвєродонецька. Став спеціалістом з виготовлення окопних свічок.
Така дворівнева свіча горить три години.

В’ячеслав, волонтер: «Найбільша проблема в парафіні. Банки — оголошення вішали на гуртожитках, нам збирали. І є у церкві переселенців годують. Нам банки привозять мішками навіть з-під консервів».

Волонтери шиють маскувальні халати для військових. А також пледи, наматрацники, подушки. Запитів багато, тож зараз не вистачає робочих рук.

Олена Антонюк, керівниця волонтерського центру «Оберіг»: «Ми запрошуємо, приходьте, домопагайте. Війна не закінчилась. І хлопці, наші військові, наші захисники, дуже потребують нашої допомоги і підримки. В нас близько 20 підрозділів, якими ми опікуємось, які щодня нам телефонують, дзвонять».

Окрім цього, військовим допомагають з продуктами харчування, ліками та гігієнічними засобами.

Дмитро, військовослужбовець батальйону «Айдар»: «Починаючи від дрібниць, гігієни, серветки, харчування, тушонки, консервації та домашнє. Бо на «передку» нудьгуєш за домашнім. Дівчата нас усім цим забезпечують».

До волонтерства долучився десятирічний Максим. Хлопець розписав гільзу і планує продати її на благодійному аукціоні в Польщі. На експонаті намальований зруйнований рашистам будинок на Перемозі.

Максим Яланський, волонтер: «Коли я обирав що намалювати, я першим обрав будинок. Бо я його намалював в пам’ять про тих людей, що загинули під завалами цього будинку».

Окрім будинку, на гільзі намальовані літак «Мрія» та пес Патрон. Кошти з продажу експоната Максим спрямує на потреби ЗСУ.