Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Підрив Каховської ГЕС: хронологія подій

Каховська ГЕС зруйнована і відновленню не підлягає. Вночі окупанти підірвали тамтешню греблю. Велика вода почала затоплювати населені пункти. Почалась евакуація населення. Що наразі відомо про катастрофу, яку вже називають наймасштабнішим рукотворним лихом за останні десятиліття?

О 5-й годині в херсонських пабліках почали з’являтись перші кадри зруйнованої Каховської ГЕС. Рвучкий потік води покотився крізь руїни греблі. Фільмують лихо місцеві, коментуючи, що «прильотів» не було. На Херсонщині починається евакуація населення.

Тим часом вода стрімко прибуває. Одним з перших затопило мікрорайон Корабел у Херсоні. Під воду йдуть вулиці, приватні будинки, гаражі. Рівень води в Каховському водосховищі починає стрімко знижуватись — на 15 см на годину.

Жителів Нікопольського району закликають терміново зробити максимальні запаси технічної та питної води.

Одночасно в Кривому Розі збирають нараду щодо забезпечення міста водою. Ситуація, за словами голови Ради оборони міста Олександра Вілкула, дуже складна.

Президент Зеленський скликає екстрене засідання РНБО. В ОП називають скоєне рашистами екоцидом та найбільшою рукотворною катастрофою в світі за останні десятиліття.

Володимир Зеленський, Президент України: «російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну».

Руйнування Каховської ГЕС може мати негативні наслідки і для ЗАЕС, повідомили в Енергоатомі. Втім, ситуація контрольована. Наразі безпосереднього ризику для ядерної безпеки атомного об’єкта немає, констатували експерти МАГАТЕ.

Ти часом в Укргідроенерго зявили: Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС не має впливу на водопостачання міста Дніпро, — мер Філатов