Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Підрив Каховської ГЕС: актуальна інформація

Зранку мережею ширяться відео підриву Каховської ГЕС. У Херсоні та деяких населених пунктах Херсонської області розпочата евакуація, оголошено надзвичайний стан. На акт російського тероризму вже відреагувала світова спільнота, та ситуація далека від стабільної. Які загрози існують зараз і чого очікувати в майбутньому?

Ситуація на Херсонщині — затоплення ряду населених пунктів. Крім того, місцеве населення терміново евакуюють. Після проведення термінового засідання РНБО, Президент України повідомив про ситуацію на ГЕС.

Володимир Зеленський, Президент України: «Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів. Робимо все, щоб врятувати людей. Задіяні всі служби, військові, уряд, офіс».

Спеціальні місця для встановлення вибухівки рашисти підготували заздалегідь.

Олег Жданов, воєнний експерт: «Не може там упасти бомба і навіть ракета. Міцність таких споруд розраховуються навіть на ядерний вибух. Але коли вони ще будуються, в проєкт закладаються спеціальні ніші для закладки вибухівки щодо її руйнування, якщо споруда не витримає або відпрацює встановлений термін».

Експерти додають: російська лінія оборони на лівому березі буде повністю знищена, її змиє або затопить.

Олег Жданов, воєнний експерт: «Причому в деяких місцях разом з технікою, боєприпасами, на жаль. Ті мінні поля, які вони виставляли перед своїми позиціями, до води вони наставили міни. Ми бачили ці кадри, як вони мінують узбережжя Дніпра. Ось тут наслідки непередбачувані, бо сьогодні ці міни вимиває, вони дрейфують. Де вони осядуть на дно, де їх замулює і як їх потім шукати та розміновувати».

Країни Євросоюзу вже висловили свою підтримку Україні. 

«Велика Британія готова підтримати Україну та тих, хто постраждав від цієї катастрофи».

«Катастрофа на Каховській ГЕС — це «новий вимір» конфлікту».

«Берлін продовжить допомагати Києву стільки, скільки потрібно».

Відомо, що жертв серед населення через затоплення після підриву Каховської ГЕС наразі немає.

Читайте також: Земельне свавілля: міська влада Дніпра бореться із самочинним будівництвом