Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Підробні COVID-сертифікати: що чекає на порушників?

Україні все більш популярними стають схеми підробки сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Замість того, щоб убезпечити себе та інших вакциною, люди вирішують купити «липу». Що чекає на порушників та до яких наслідків може призвести популярність такого бізнесу?

Чому українці, та безпосередньо дніпряни, купують підробні ковід-сертифікати? Журналісти ДніпроTV почули одну з версій: зупиняє страх.

Жителька Дніпра: «Никто не спросил у меня согласия – это первое. Второе: почему врачи не обследуют больного и не дают медицинское заключение, какую вакцину можно вакцинировать данному больному или вообще нужно ли ему, или можно ли ему? Какие могут быть последствия».

Міфи щодо походження вірусу та негативних наслідків вакцинації. Ці факти впливають на сприйняття щеплення, як чогось шкідливого. Проте, лікарі з цим не згодні.

Ольга Василевська, сімейний лікар: «Для наших горожан это нередкая проблема, нередкая точка зрения, но стараемся в личных беседах, в любом случае, развеять все мифы о вакцинации и сориентировать людей на проведение вакцинации. То есть цена вопроса за справку несопоставима с ценой жизни каждого человека».

Найпопулярніші методи купівлі ковідної підробки – анонімні Telegram-канали. Ми написали одному з таких. Вартість послуги – від 1 500 гривень. Для замовлення потрібно надати свої дані, а сплачувати доведеться криптою. І безпеки та гарантії чекати не слід, пишуть самі продавці.

За даними фонду демократичних ініціатив, уявлення співвітчизників про систему здоров’я залишаються доволі скептичними. Так, 16% наголошують на великій корумпованості медиків.

Охочі закупитися фальшивкою повинні розуміти, що фальсифікація будь-яких документів несе за собою не лише штрафи, а й кримінальну відповідальність.

Андрій Журавльов, юрист: «От 17 тисяч до 34 тисяч. Это для самих «покупателей», назовем так. От 34 до 68 тисяч – это для медицинских работников, которые внесли в реестр. И до 170 тисяч – для работников, которые сделали сам сертификат поддельный. Но есть ещё небольшая преписочка: срок уголовный может быть, и вплоть до 8 лет, если это будет не единичный случай».

Нині поліція розпочала вже 867 кримінальних проваджень за виготовлення, збут та використання таких підробок.
З кожним днем такі фейкові сертифікати впізнають все легше. Наприклад, добре відома українському політикуму Надія Савченко попалася на підробці. Так, прикордонники виявляють порушників закону за допомогою нового додатку “SafeBorder”.