Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Під звуки сирен: у Дніпрі провели диктант до Дня української писемності та мови

Диктант під звуки сирен. Уперше за 22 роки знання української перевіряли в укриттях — відповідно до заходів безпеки. Скільки людей писали у Дніпрі і який саме текст?

З динаміків звучить голос відомої української актриси театру і кіно Ади Роговцевої. Столів в укритті на всіх не вистачило. Люди писали навіть на колінах.
Університет третього віку разом з молоддю Дніпра долучилися до щорічного радіодиктанту.
Авторка тексту «Твій дім» — українська письменниця та режисерка Ірина Цілик. Тема і назва твору, на думку учасників, ідеально вписується в реалії сьогодення.

Галина Семенівна, учасниця радіодиктанту в укритті: «Він в тему — дім є дім. До нас прийшли вороги, які знищують наш дім, нашу країну, наших дітей. В нашу країну принесли горе, сльози, біду та відчай».

Тимофій Старужко, учасник радіодиктанту в укритті: «Я вважаю, що і люди похилого віку, і молодь наша так згуртувалася — це було дуже добре. Ну, мені сподобалось, так за душу взяло. На даний час це дуже актуальна тема, гарний диктант».

Студенти Університету третього віку не вперше перевіряють свої знання «солов’їної».

Вікторія Дерець, головна спеціалістка управління з питань розвитку і соціального захисту населення Дніпровської міськради: «Чому винила така ідея? Тому що думка і ідея про єднання поколінь. Об’єднання взагалі, єднання всієї країни в рамках і цього проєкту, цієї акції, і взагалі — це прекрасно».

Для написання диктанту шукали кілька локацій, але враховуючи заходи безпеки, зупинилися на укритті в одній з комунальних будівель.

Рафаель Кіжнер, голова молодіжної ради Дніпра: «Молоді було приблизно сотня, але це лише враховуючи умови укриття і обмежену кількість цього укриття. Звичайно ж чекаємо того моменту, коли зможемо провести диктант на 1000 людей просто неба і не обмежувати тих, хто хотів сьогодні взяти участь, але, на жаль, не вистачило просто місця».

Результати написання оголосять незабаром. Оцінки відправлять кожному особисто.

Сергій Луденський, заступник директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міськради: «Всі розмістились, всі написали. Хтось на колінках, хтось, сидячи на підлозі. Чи якось так. Головне — це було написати диктант. Результати будуть після перевірки передані саме тим, хто писав».

Диктант з української мови писали в різних країнах світу, для чого вимушені переселенці за кордоном облаштували студії і відповідні приміщення.