Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Падіння курсу євро: причини та наслідки для України

Вперше за 20 років обмінний курс долара та євро становить 1:1 – таке співвідношення зафіксували 12 липня. Чому так сталось, та чи зможе європейська валюта повернути свою позицію?

Нині, за курсом НБУ, за кожний долар українці мають сплатити 29,25 гривень. Євро вже повернулось на попередню позицію і коштує 29,44 гривень за кожну одиницю валюти, станом на 14 липня. В пунктах обміну цифри дещо різняться: 36грн/$, 36,90грн/€.

Падіння євро до його 20-річного мінімуму пов’язане із тимчасовою зупинкою Північного Потоку-1, зазначає видання Reuters. Наразі постачання російського газу у Німеччину призупинено і супроводжується ремонтними роботами, які триватимуть протягом 10 днів, починаючи з понеділка. Інвестори занепокоєні, що ремонт може затягнутись через вторгнення росії в Україну, таким чином це ще більше обмежить постачання блакитного палива в Європу. Нагадаємо, що також у зв’язку зі скороченням постачання російського газу Німеччина хоче запровадити додаткові заходи економії. Про це заявив німецький віце-канцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату Роберт Габек. «Споживання газу має й надалі скорочуватися, проте необхідно його більш активне надходження до сховищ – інакше взимку його може не вистачити», – наголосив Габек.

Стратег Societe Generale Кеннет Брукс зазначив, що євро зміцниться тільки після того, як покращиться Європейська економічна перспектива, і якщо можливості для агресивного підвищення процентної ставки в США ослабнуть. Востаннє ці валюти досягали співвідношення 1:1 у 2002 році. Ще за шість років, з банкрутством американських інвестиційних банків та початком світової фінансової кризи євро отримав тогочасний максимум, тоді він коштував близько 1,6 американських доларів.

Джерело: Investing

Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов: “Українській економіці, теоретично, це навіть вигідно (послаблення європейської валюти), адже наша зовнішня торгівля з ЄС є дефіцитною. Втім, повною мірою Україна цим ефектом скористатися наразі не може через блокаду морських портів, які значно обмежують доларові експортні надходження”

Фінансовий аналітик ICU Михайло Демків вважає: “Більше ситуація з курсом євровалюти впливає на імпортерів. Офіційний курс по якому вони завозили товари на ранок 24 лютого був 33,17 грн/євро, зараз він 29,50 грн/євро. НБУ доведеться на це реагувати. Чи наважиться регулятор відпустити офіційний курс на який орієнтуються імпортери, чи буде шукати інші шляхи, на кшталт, обкладання критичного імпорту додатковим митом у розмірі 10-15% – поки не зрозуміло. Але послаблення євро знову ще більше загострює питання декількох курсів”