Site icon Телеканал «ДніпроTV»

П’ятирічна війна за опалення точиться на проспекті Гагаріна у Дніпрі

П’ятий рік мешканці будинку №7 на Гагаріна намагаються отримати тепло для своїх осель. Минулого року опалення їм підключили пізно, цьогоріч досі не потеплішало

Зима близько, опалення досі відключене. У квартирах мешканців 7-го будинку 13 градусів тепла. Багатоповерхівка, що на проспекті Гагаріна, холодна не перший рік. Люди воюють за тепло вже п’ять років, а результату – нуль.

Тарас Дмитрієв, мешканець будинку №7: «Назвать ситуацию пять лет назад, она была такая: батареи включались рано утром, были еле тёплые, а отопление пропадало в районе четырёх дня. В этом же году отопления вообще нет. Кормят завтраками и конкретно не говорят в чём причина, какая причина..»

Будинок підключений до системи опалення металургійної академії, однак на контакт із жителями там не йдуть.

Аліна Безгодікова, голова ОСББ: «Мы постоянно обращаемся с письменными заявлениями о начислениях по поводу оплат, которые они нам не выдают, квитанций, ни какую-то информацию по повышению тарифа или какой тариф принят. Вот сколько обращений не было, по любым вопросам – полностью игнор».

Холодні оселі мешканцям доводиться опалювати як вийде. Кондиціонери, опалювальні прилади або банальний газ. Подібні методи коштують чимало.

Аліна Безгодікова, голова ОСББ: «Технические условия дома и наша проводка не позволяет выдержать такое количество подключения обогревательных приборов. Но, к сожалению, нас никто не слышит, и по какому поводу это происходит, почему они себя так ведут – мы не можем сказать».

Як можливо вирішити питання з опаленням, жителям будинку, на жаль, невідомо. Ось що ми отримали у відповідь від головного інженера колишньої академії. Комунікації раніше належали вишу, до об’єднання з Університетом залізничного транспорту.

Ігор Хоружий, головний інженер металургійної академії: «Я в прямом подченении, так сказать, нового объединенного ВУЗа. Уже металлургической академии, как таковой, не существует. Поэтому вам все вопросы задавать надо туда”.

Шукати відповіді довелося в новоутвореному університеті. Хоча не всі номери телефонів, вказані на сайті, відповідають, двері закладу відчинені. Виявилося, в університеті чекають на письмову згоду мешканців ОСББ. Після цього готові укласти договір та постачати тепло в будинок.

Анатолій Вулих, проректор з питань економіки та фінансів Українського державного університету науки та технологій: «И после этого, когда есть согласие, что «мы готовы получать тепло», мы, естесственно, заключаем договор и поставляем его».

Виходить, рішення доволі просте. Укласти договір та отримати тепло. Але які ще є варіанти для мешканців?

Владислав Макарець, начальник відділу по роботі з проектами управління питань з самоорганізації населення Дніпровської міськради: «У випадку, коли отримувачем послуги є опосередкований суб`єкт, який через себе транзитним шляхом перераховує на інший, в даному випадку у нас є ОСББ, який отримує через посередника це тепло, у разі якихось змін взаємовідносин між академією – реорганізації, ліквідації чи іншого правового статусу – об’єднання має напряму укладати договори з надавачем послуг без такого посередника».

Підписати договір з «Теплоенерго» можна безкоштовно, за наявності всіх технічних умов, і якщо не потрібно додатково змінювати підключення через центральний трубопровід для будинку. Тепер рішення за мешканцями.