Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Олена Доненко: «Повістка – це не запрошення до ЗСУ»

«Повістка – це не завжди запрошення до ЗСУ. В першу чергу це робиться для того, щоб стати на облік. З 2014-го у нас іде війна, але чомусь військкомати тоді не докладали належних зусиль, щоб впорядкувати військовий облік. Зараз завдання цих повісток – привести до ладу військовий облік. Центрам комплектування треба розуміти, які у них є люди та на які випадки, щоб будувати подальші плани. Зараз ситуація дещо хаотична, і це лякає людей, і це ускладнює роботу самих військкоматів», – наголосила адвокатка Олена Доненко в етері марафону «Інформоборона» на телеканалі Дніпро TV.

Також адвокатка пояснила, де під час війни можуть вручити повістку?

«Повістку зараз можуть вручити у будь-якому громадському місці. Це, насправді, так і є. Однак, її можуть вручити, але не можуть її виписати у будь-якому громадському місці. Законодавством у жодному разі не передбачено те, що представники військкомату можуть чергувати у будь-яких людних місцях із пустими бланками повістки. Далі брати у людини паспортні дані, вписувати і видавати таким чином повістки. Такого законодавством не передбачено», – зазначила Олена Доненко.

І додала, що є випадки, коли повістку можна вважати недійсною: «Повістка має бути без помилок. Зазначати прізвище, ім’я, по-батькові, рік, дату народження людини. Тобто, людина має впевнитися, що ця повістка виписана саме для неї. Далі отримувач має встановити вид повістки: звірити дані чи пройти медкомісію. У повістці обов’язково має бути зазначено прізвище керівника територіального центру комплектації, його особистий підпис і мокра печатка. Це обов’язково! Без всіх цих даних повістка може вважатися недійсною. І звичайно дата і час вручення повістки».

Читайте також: Лукашук: «Область виділяє кошти на матеріальну допомогу постраждалим від атак рф у Дніпрі»