Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Оговтуються після обстрілу: у будинках Дніпра оновлюють вікна

Оговтуються після обстрілу. У будинках по вулиці Алана Шепарда встановлюють нові металопластикові вікна і двері. Роботи ведуться як у будинках ОСББ та ЖБК, так і в тих, що належать до комунальної власності.

Олена живе на вулиці Алана Шепарда, 13 А із самого дитинства. 29 грудня 2023 року під час масованого обстрілу у її квартирі пошкодило вікна.

“Вони начебто були цілі, але повністю повідкривалися дверцята. Вони висіли, так би мовити, ледве тримаючись. Фурнітура була пошкоджена, у вікнах навіть були дірки. Тому в ці дні було дуже холодно, задувало нам”, – розповіла дніпрянка Олена Пайос.

Жінка розповідає, що в той день майже відразу після завершення тривогиприїхали робити заміри, щоб встановити нові вікна.

“Ми своїми силами залатали дірки, які були, але все ж таки дуже швидко до нас приїхала машина, де наші чоловіки допомагали розвантажувати допомогу”, – каже вона.

У будинку 129 квартир,у 80 з них 29 грудня пошкодило чи вибило вікна.

“Коли все вже сталося, я вийшов на вулицю. Побачив будинок, у якому не було жодного вікна. Побачив інші будинки, які були поруч з місцем прильоту. Це було жахливо”, – повідомив голова ЖБК № 118 “Ореол” Олег Браславець.

Роботи по заміні вікон у будинку розпочалися 8 січня.Вже виконали понад 40%.

“З 7 ранку ми почали комунікацію з постраждалими. Як тільки стало можливим провести обстеження, ми виїхали на місце для замірів. Також ми надали допомогу плівкою – видали понад 1600 метрів. Крім того, у співпраці з Міжнародною організацією міграції при ООН ми видали ремонтні набори”, – зазначив начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР Владислав Макарець.

Загалом в той день 19 будинків ЖБК та ОСББ зазнали пошкоджень, заміни потребували понадтисяча вікон. Всі ці роботи планують закінчити впродовж 2 тижнів.

Наслідки ворожої атаки є й у будинку Алана Шепарда, 11. Під час атаки Володимир був на роботі. Коли повернувся побачив, що вибило 2 вікна.

“Уже ввечері того ж дня бригади рахували та знімали розміри пошкоджених вікон у квартирах. Потім вікна були забиті ДСП. Поступово бригади приїжджали й встановлювали вікна. Буквально за півтори-дві неділі все було зроблено, вікна були встановлені”, – каже дніпрянин Володимир Шкуро.

Комунальники замінюють вікна у всіх оселях дніпрян, до яких мають доступ.

“Є поодинокі випадки, коли немає можливості потрапити до квартири. Ви бачите, що деякі поверхи, деякі квартири досі забиті дошками. З цими людьми намагаються знайти зв’язок, тому що за законом ми не маємо права заходити в квартиру без власника”, – сказав представник департаменту житлового господарства ДМР Єгор Худяков.

Загалом постраждали 10 будинків комунальної власності. Загалом вибито пів тисячі вікон і дверей. Роботиз відновлення планують завершити до кінця місяця.

Читайте також: Прихисток для безхатніх тварин: дніпрянки знаходять собакам та котам люблячих господарів