Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Один день з життя соціального робітника у Дніпрі

Наступного тижня в Україні святкуватимуть День працівника соціальної сфери. Це помічник у побуті і наставник для людей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Він принесе продукти, допоможе по господарству і вислухає. Серед підопічних – самотні, літні і люди з інвалідністю. Наша Анастасія Каюда провела цілий день із соцробітником, тож тепер знає все про цю роботу.

Робочий день соціальної робітниці Марини Хурси починається о 8-й годині. Спочатку жінка забирає гарячі обіди і поспішає до своїх підопічних. Їх у неї – понад 15. Це літні, самотні і люди з інвалідністю.

«Вони більш веселіші, коли я приходжу, ми розмовляємо, прибираємо. Інколи на прогулянку виходимо. Як приходжу, а вони мене вже чекають, багато розмовляємо, вони розповідають про своє життя і мене навчають трошки», – розповідає соціальна робітниця відділу Дніпровського міського територіального центру у Новокодацькому районі Марина Хурса.

Порається по господарству, приносить продукти. Марина із пані Галиною вже рік. Жінці 76, має інвалідність. Переїхала до Дніпра із окупованого Дебальцевого, і поруч, крім соцробітниці – нікого.

«Звернулася до соц служби і мені дали Марію. Вона така чудова людина!
Дай Бог їй здоров’я і довгих років життя. Вона мені з прибиранням допомагає, їсти готувати, робить покупки, все, що мені треба. Дуже уважна, як рідна дівчинка», –
завдячує підопічна Дніпровського міського територіального центру Галина Король.

Інша оселя Ніни Рибальченко. Жінка живе сама, до того ж, кепсько почувається, і не всі хатні справи може робити сама.

«Вона багато чого мені допомагає. Хатні справи, прибирання», – підопічна Дніпровського міського територіального центру Ніна Рибальченко.

У місті працює майже пів тисячі соцробітників, які опікуються самотніми старенькими та людьми з інвалідністю. У кожного – до вісімнадцяти підопічних, яких вони навідують до 5 разів на тиждень.

«Вдома у нас обслуговується 2210 осіб – це 3 відділення. Кожен день наше друге відділення отримує 1190 гарячих обідів», – повідомила заступниця директора Дніпровського міського територіального центру по Новокодацькому району Тетяна Литвин.

Дніпро – єдине українське місто, в якому забезпечують гарячими обідами підопічних Терцентру всіх відділень. Щодня обіди отримують понад 5 з половиною тис підопічних.

Читайте також: Скандинавська хода для учасників УТВ та новий майданчик для дітей.