Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Обмін доларів: які купюри приймають та які можуть бути проблеми

Доларова лихоманка. Обмінні пункти не приймають купюри 1996 і 2006 років випуску. Ба більше, за пошарпані банкноти можуть просити до 30 відсотків комісії. Кому вигідний ажіотаж та як обміняти старі купюри на нові? І чому не можна закопувати бакси на городі у скляній банці?

«Треба 3 тисячі доларів поміняти, ось ці. Нам сказали, що ми не будемо міняти, тому що вони заляпані».

Відео такого змісту в соцмережах набирає сотні тисяч переглядів. В тому, що це не фейк, особисто переконався дніпрянин Олексій Луценко. Сто доларів зміг обміняти лише з третьої спроби!

«Відмовили тому, що купюра стара, вона затерта. Але я не бачу, щоб вона була затерта і стара, бо це 1999 рік», — каже він.

У пунктах обміну валют приймають купюри в ідеальному стані. А комісію можуть взяти за пошарпані банкноти.

«— Сто доларів 1996 року ви обмінюєте?

— Якщо в хорошому, в ідеальному стані — так.

— А якщо не дуже, комісію берете?

— Так!

— А яку?

— Та треба подивитися стан!»

В обмінниках можуть не прийняти купюри 1996-2006 років. Через пошкодження, плями, цятки або штампи. За ці банкноти кантори можуть взяти дисконт до 30% від вартості. На думку експертів, доларова лихоманка вигідна власникам обмінників.

Михайло Крапивко, економічний експерт: «Дисконт за пошкоджені або застарілі купюри. Тому обмінники, як кажуть, мають додатковий дохід з цього. Продаваючи одну й ту саму купюру з дисконтом, вони, мабуть, порушують».

НБУ забороняє обмінникам та банківським установам обмежувати номінал і роки емісії іноземних банкнот. Зокрема, доларів США. Операції мають проводитися з усіма купюрами, починаючи з 1914 року і дотепер. 

«Тут, у мікроскопі, ми можемо подивитися на ось цій цифрі — вона заповнена мікротекстом. Це перевірка».

Усе про гроші знає Олег Олійник — розробник вітчизняних купюро-рахункових машин.
Експерт пояснює, які долари не приймають обмінники і банки.

Олег Олійник, директор підприємства з обслуговування банківського обладнання: «Якщо в купюри відсутні 30%, банк її може не взяти. Її можуть не взяти, якщо є отвір, якщо є сильні механічні ушкодження, якщо були хімічні ушкодження, якщо купюра зацвіла сильно».

Для пошкоджених купюр банк запропонує процедуру «інкасо». Валюту заберуть для обміну в США на нову. На це піде час. Тому експерти рекомендують свої заощадження зберігати правильно.

Олег Олійник, директор підприємства з обслуговування банківського обладнання: «Якщо купюра лежить десь у банці закопана, десь у підвалі чи гаражі – вона покривається пліснявою. Якщо ви почнете виводити плісняву “білизною” — порушиться справжність банківського паперу. Але взагалі, гроші краще зберігати у банку чи на депозиті, бо гроші мають бути в обігу».

Щоб не виникало проблем з обмінниками, потрібно мати на руках і документ про купівлю-продаж валюти.

Вадим Олійник, заступник директора з обслуговування банківського обладнання: «Чек, в якому відобразилися серійні номери купюр. У разі порушення своїх прав, він може звертатися до пункту обміну валют з вимогою замінити купюру».

Банки заспокоюють власників доларових заощаджень: усі обмеження знято і термінали для поповнення знову працюють.

Ольга Третьяк, фахівець з комунікацій в регіонах «ПриватБанку»: «Купюри без ознак підробки, без ознак пошкоджень, будь-яких років випуску, будь-яких номіналів придатні для операцій. Також поновлені операції в іноземній валюті у терміналах самообслуговування».

У разі грубих порушень обміну валют, фахівці радять залишити письмову скаргу в установі або звернутись на гарячу лінію НБУ.

Читайте також: У Дніпрі провели низку розважальних заходів для жителів та гостей міста