Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Низку пам’ятників часів СРСР прибрали з постаментів у Дніпрі

Декомунізація триває! Слідом за пам’ятниками Валерію Чкалову, Олександру Пушкіну та Володі Дубініну з п’єдесталів прибрали ще два — Олександру Матросову та генералу Юхиму Пушкіну. 

У Дніпрі прибрали з п’єдесталу пам’ятник генералу Юхиму Пушкіну.

Михайло Лисенко, заступник міського голови Дніпра: «Ми продовжуємо виконувати рішення Дніпровьскої міської ради, Дніпровського виконкому за номером 1055 щодо знесення пам’ятників, які мають відношення до радянського минулого».

У 1967 році танк Т-34, як постійний, встановили на постамент.

Михайло Лисенко, заступник міського голови Дніпра: «У будь-якому випадку цей памятник був би демонтований, тому що на цьому місці в нас запроєктовано пішохідні виходи для будівництва метрополітена станції метро «Музейна».

Автори проєкту — скульптор А. Ситник та архітектор І. Мігай.

«В принципі це було при Радянському Союзі і під декомунізацію це підходить. Я пам’ятаю, як його ставили. Він був відкритий, туди пацани ще залазили всередину. Мені було років 5-6, напевно. Це ж пам’ятник мілітаризму, за великим рахунком, а ми — країна мирна, нам війна не потрібна».

Спорожнілий постамент не прибиратимуть. Танк зберігатиметься на одному з комунальних підприємств.
Пам’ятник Олександру Матросову, встановлений у 1975 році, також прибрали з постаменту. Робота архітектора Є. Вучетича підпадає під декомунізацію. Прізвище героя СРСР Мінкульт видалив з українських топонімів.

Надія Лиштва, начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради: «Монументів у нас майже не залишилося. У нас залишилися оці брастські могили в основному. Але це складна процедура, бо частина ексгуматорів, які займаються цим і мають на це дозволи, вони зараз приймають участь у війні. Бо вони там потрібніші».