Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Новий пакет санкцій має бути таким, щоб росія навіть не говорила про зброю масового ураження – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні відреагував на заяви окупантів про можливе застосування хімічної зброї та розказав про розмінування звільнених територій на півночі країни.

За його словами, територія України тепер є однією з найзабрудненіших мінами у світі.

“Окупанти залишали міни всюди. В будинках, які захоплювали. Просто на вулицях, у полях. Вони мінували майно людей, мінували машини, двері. Свідомо робили все, щоб повернення в ці райони після деокупації було максимально небезпечним. Через дії російської армії наша територія на сьогодні є однією з найбільш забруднених мінами у світі. І я вважаю, що це також має розглядатися як воєнний злочин російських військ”, — наголосив він.

Зеленський розказав, що експертна група вже опрацьовує юридичний шлях притягнення російських окупантів до відповідальності. Він також відреагував на заяви окупантів про можливість застосування хімічної зброї.

“Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше”, — підкреслив він.

Президент нагадав, що для швидшого закінчення війни українські захисники потребують більше зброї від партнерів.

На жаль, ми не отримуємо стільки, скільки необхідно, щоб швидше закінчити цю війну. … Зокрема, щоб деблокувати Маріуполь.

Якби ми отримали літаки й достатню кількість важкої бронетехніки, необхідну артилерію, ми б могли це зробити. Але…

Все ще доводиться про це домовлятися. Все ще доводиться переконувати. …Але втрачається не тільки час. Втрачаються життя українців. Життя, які вже не повернути”, — пояснив він.

Також Зеленський повідомив про присвоєння звання Героя України Віктору Івчуку та Олександру Слєсаренку — військовим медикам, завдяки яким вдалося врятувати сотні людей в Маріуполі та Чернігові.