Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Новомосковськ vs Нова Самарь: чому жителі не підтримують нову назву міста?

Новомосковська більше не буде! Натомість місто можливо перейменують на Нова Самарь. Депутати з третьої спроби проголосували за нову назву. На розгляд винесли два варіанти: Самар і Нова Самарь. Остання отримала 21 голос підтримки. Та жителі обурені таким рішенням.

Самарь, Новоселиця, Новосамарськ ці назви були запропоновані для перейменування Новомосковська проте нещодавно на позачерговій сессії в міськ раді, депутати обрали назву Нова Самарь, чи згодні з цією назвою жителі, що про це кажуть історики та керманич міста Сергій Рєзнік?

Як уже неодноразово зазначалося, перейменування міста – це вимога закону, ухваленого вже під час війни Верховною Радою. Проте містяни проти таких нововведень. Анастасія дружина військовополоненого, виховує маленьку донечку і виступає проти перейменування міста.

Дівчина вважає що нова назва не важлива у наш час.

“Я вважаю, що це не доречно, це не є доцільно у нашому часі. Найголовніше як на мене це люди, а люди у нас патріотичні люди у нас люблять нашу країну і працюють на благо новомосковська, наше місто розвивається наше місто прийняло чимало біженців і як на мене знаєте важливо зараз бути об’єднаними а не розділятися з приводу назв чи інших якихось проблем”.

Баталії з перейменуванням міста тривають вже довго. Спочатку провели опитування серед жителів, потім ці назви розглядали депутати. Та містян обурює ще й те, що жоден варіант, який раніше розглядали – у міськраді не підтримали.

Євген Шульга історик та краєзнавець. Хто як не він знає які історичні назви були і на які варто звернути увагу. Єдиний варіант назви це Самарь, без додавання Нова, каже чоловік.

“В цьому році є ще й інший ювілей. 230 років з того часу, коли сюди приїхала «уєздная власть» і привезла з собою назву Новомосковськ і почипила цю назву на вже готове місто”, – розповідає історик, краєзнавець Євген Шульга.

“Якщо ми хочемо мати краще майбутнє, ми маємо розтатися з сьогоднішнім нашим минулим. Ми могли б нарешті сказати: “раша гудбай, прощай немитая россія» і повернути ту історичну назва яка була в нашому місті”.

Євген вважає, шо Верховна Рада має відхилити цю пропозицію і розглянути іншу – яку підтримують усі історики і краєзнавці міста.

Також міський голова запевняє, що назва “Нова Самарь” – це результат компромісу між депутатським корпусом і тими позиціями, які висловлювали містяни під час опитування.

“Ми взяли за ґрунт такий це історію минуле і намагалися зробити такий місток з майбутнім з сучасністю з майбутнім тому це слово “Нова” і з’явилось. А “Самарь” з м’яким знаком чи без це теж одна з історичних назв яка попереду була присвоєна назва нашому місту Новомосковськ”, – пояснює міський голова Сергій Рєзнік.

Та чи підтримають нову назву у Верховній Раді і як все ж перейменують місто на Самарі дізнаємось згодом.

Читайте також: Вчителька з Дніпра долучилась до створення найбільшої зв’язаної мапи України