Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Новомосковськ, Краснопілля, Першотравенськ: Нацкомісія пропонує перейменувати 99 населених пунктів на Дніпропетровщині

Національна комісія з питань стандартів державної мови ухвалила перелік населених пунктів, назви яких рекомендується привести до стандартів української мови.

До списку потрапили назви, які не відповідають нормам української мови чи стосуються російської імперської політики.

Комісія пропонує обґрунтувати доцільність збереження поточної назви для окремих випадків або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку.

На Дніпропетровщині у список увійшли 99 міст, сіл та селищ.

Так, єдиний населений пункт, якому комісія пропонує нову назву — село Юр’ївка. Його пропонують привести до правописних норм — Юріївка.

Перейменувати пропонують міста, села та селища, які мають колоніальне російське походження чи не відповідають лексичним нормам української. Це, наприклад, Перше Травня, Товариський Труд, Червоний Запорожець, Новомосковськ, Спокойствіє тощо.

Частині населених пунктів комісія пропонує крім варіанту перейменування обґрунтувати доцільність нинішніх назв, які можуть не відповідати лексичним нормам української мови. Це в основному назви, які містять у собі “красний” чи “червоний”: Червоний Орлик, Червоний Ранок, Красна Воля, Краснопілля та інші. Крім того, до цього списку потрапили такі назви, як Змагання, Артемівка, Перемога, Маяк.

Цікаво, що серед іншого, Нацкомісія пропонує перейменувати місто Запоріжжя. Чим саме назва обласного центру не відповідає нормам, у комісії не пояснюють.

Читайте також: Обмін доларів: які купюри приймають та які можуть бути проблеми