Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Нові штами COVID-19: що варто знати

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що невдовзі штам коронавірусу Омікрон почне домінувати, витіснивши штам Дельта. Про що варто знати, говорили у програмі «Твій вечір» на каналі ДніпроTV.

«Зараз у нас проходять лікування 6600 осіб, з них 566 у стаціонарі. Це приблизно 37% заповнюваності всього ліжкового фонду. У нас за весь період захворіло понад 105 тисяч людей, а одужало 95 тисяч. На жаль, 3358 померло. За останній тиждень у нас зросла захворюваність на 2,2%, а це дуже великий показник. На сьогоднішній день по лікарнях міста – у нас їх вісім – перебуває 34 пацієнти в реанімації та з них на апаратах ШВЛ 5 осіб», – повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради Юлія Віклієнко.

У восьми лікарнях Дніпра для хворих на ковід виділено 1445 ліжок, із них 205 ліжок для дітей. «Сьогодні заповнюваність у нас 37%. Це нижче за середній рівень по Україні. Вважається критичним 50%. Якщо потрібно, ми можемо розгорнути – як це було при хвилі у вересні – ще 2200 ліжок. Також хочу акцентувати увагу, що всі ліжка у нас забезпечені як централізованим киснем, так і кисневими концентраторами», – заявила Юлія Віклієнко.

«Цей рік у нас почався незвично. Було спокійно з 4 січня до 19 січня, коли було всього 83 пацієнта. Вони звернулися з ГРВІ, бронхітом та пневмонією. 20 січня було вже 112 пацієнтів, а 24 січня вже було 260. І кожного дня така цифра – за 200, починаючи з 24 січня. Вчора було 1210 з ковідом, а на сьогодні вже 1318. Приріст великий, навантаження дуже велике, але ми були готові до таких подій», – розповіла генеральна директорка КНП «Дніпровський центр первинної медично санітарної допомоги № 2» Ольга Ральченко.

«Ситуація у нас у стаціонарі стабільна. Зараз у нас перебуває 88 осіб на стаціонарному лікуванні. З них дві особи перебувають у відділенні реанімації у тяжкому стані. Зараз кількість хворих із госпіталізацією дещо знижена, тому що в основному переважають легший, середній ступінь тяжкості хвороби, які можуть лікуватися амбулаторно. Тобто, зараз припадає велике навантаження на первинну ланку в медицині», – повідомив завідуючий інфекційним відділенням КНП «Міська клінічна лікарня 21 ім. проф. Є.Г.Попкової» Володимир Чумак. 

Мутації вірусу, в результаті яких з’являються нові варіанти, зокрема, коронавірусної інфекції – це природний процес, в результаті якого вірус пристосовується до навколишнього світу. «Для того, щоб отримати природні зміни в людській популяції потрібні тисячі, навіть сотні тисяч років. То у світі мікроорганізмів, особливо вірусів, мутації, внаслідок яких вірус змінює свої властивості, відбувається набагато швидше. Ми бачимо, що з 2019 року, коли людство познайомилося з збудником ковід-19 і до сьогодні вже зафіксовані тисячі мутацій. Десятки з яких призвели до істотної зміни форми та властивостей самого вірусу», – розповів завідувач клініко-діагностичної лабораторії «Інвітро» Павло Набока.