Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Нова професія за 3 місяці: у Дніпрі перенавчають ветеранів війни

Вільне життя далекобійника, 27 відвіданих країн світу. Щасливе безтурботне життя Олександра з позивним «Махно» зруйнувала повномасштабна війна. Він отримав важке поранення, після якого вже не зміг захищати країну як військовослужбовець. Зараз «Махно» отримав нову сучасну професію «системного адміністратора», і тепер, обіцяє, буде тримати економічний фронт країни.

Сьогодні він отримав сертифікат про здобуття нової професії. Тепер він офіційно — «системний адміністратор».

«Була якась здібність до того, схильність до комп’ютерних мереж, систем. Запропонували взяти участь у пілотному проєкті з навчання таких людей як я — з обмеженнями по здоров’ю — саме у сфері IT», — каже Олександр.

Його одногрупник Максим теж шукає новий життєвий шлях. Тепер він фахівець галузі IT. Процесом навчання задоволений.

Максим, військовослужбовець: «Курси дуже добрі. Класно те, що це не просто раз на тиждень пройшов на якісь теоретичні заняття, а тут дуже багато практики – це дуже класно. Тому що найкраще засвоюються знання на практиці. Всі вийшли з новими знаннями, всім дуже сподобалося, всі допомагали один одному».

Нові друзі, адаптація, можливості та кар’єра у перспективній галузі. До того ж ця професія зараз дуже затребувана в нашій державі.

Підготовка захисників вперше стала можливою завдяки кооперації ПРООН, іноземних партнерів і інспекції з питань праці Дніпра.

Тетяна Янушкевич, начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР: «Було створено цей навчальний план, було залучено декілька IT-компаній, були залучені спеціалісти з теорії і практики. І з урахуванням тих коштів, які були виділені урядами Німеччини і Південної Кореї, надати можливість кожному, хто проходить це навчання, отримати доступ до свого власного серверу «Є вакансії». В IT-сфері дуже багато вакансій, і ми співпрацюємо зі всіма роботодоввцями нашого міста».

Новоспечених спеціалістів чекають і в державних установах.

Олександр Санжара, секретар Дніпровської міськради: «Люди приїхали з фронту, багато з них зазнали важких психологічних та фізичних травм, і ця реабілітація допомагає їм соціалізуватися. І по-друге, мати можливість працювати, себе забезпечувати і працювати на своє благо, нашого міста і нашої країни. Вони можуть знаходити собі роботу. Звичайно, міська рада готова піти назустріч. По програмі «Я ветеран» разом з інспекцією праці, разом з нашими виконавчими органами можна знайти місце і в міськраді, і у ТЦК».

Перенавчання тривало 3 місяці. Перший випуск — 10 нових працівників. Вже незабаром оголосять другий набір на навчання.

Читайте також: Атака на Кривий Ріг: як місцеві оговтуються після трагедії