Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Нова історія:  на монументі Батьківщина-мати замість радянського герба встановили тризуб

Заміна радянської символіки. Так у Києві з 1 серпня почали демонтаж «совкового» герба на Батьківщині-матері. Його замінили на український герб. Роботи ще тривають, проте, оновлення символу планують завершити якнайшвидше.

«Батьківщина-мати» — п’ята за величиною скульптура у світі та найвища на території України. Відкрита у 1981 році. Загальна висота монумента разом з мечем становить 102 метри. Обшивка статуї була створена у Запоріжжі. Але в єдине ціле листи нержавіючої сталі були зварені вже в Києві фахівцями інституту імені Патона. 

Наразі на монументі встановили державний герб замість радянської символіки. 

Ідея заміни зароджувалася поступово. Над проєктом почали працювати ще у 2022. В застосунку «Дія» українці пройшли опитування, де 85% проголосували за заміну на тризуб. 1 серпня 2023 повністю демонтували радянську символіку.

Олексій Пергаменщик, скульптор-монументаліст: «Я ж проєктував повністю цей тризуб по кресленням, які були. Креслення самого щита я брав 42-річної давнини. Я не міг сам щит поміряти. А вчора нарешті я його поміряв. Зроблений був, як якась космічна технологія. Там на 8 метрах ширини не збігається 5мм. Ну, це каже про майстерність наших українських зварювальників і інженерів тодішніх і теперішніх».

Роботи мають закінчити до Дня Незалежності України.

Читайте також: На Дніпропетровщині з’явилося понад 900 нових нерухомих пам’яток