Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Невловимий Коломойський: Мін’юст США подав четвертий позов у справі ПриватБанку

У позові суд просять конфіскувати 6 мільйонів доларів від продажу нерухомості у Далласі. Американські слідчі вважають, що нерухомість могла утримуватися за рахунок коштів ПриватБанку.

Вчетверте Мін’юст США звернувся до суду щодо можливого виведення Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим коштів з ПриватБанку. Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Цивільний позов поданий до окружного суду південного округу Флориди щодо конфіскації суми у понад 6 мільйонів доларів. Ці кошти були отримані від продажу бізнес-центру Stemmons Towers у Далласі, штат Техас. Американські слідчі впевнені, що нерухомість утримувалася на кошти, які були виведені з ПриватБанку.

Про що мова

За інформацією видання Forbes, хмарочос Stemmons Towers Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов придбали навесні 2008 року приблизно за 7,6 млн. доларів. У США їм допомагали місцеві менеджери – Мордехай Корф та Уріель Лейбер. Лейбер також відомий як член наглядової ради компанії «Укрнафта» та співвласник латвійського ПриватБанку.

Для придбання нерухомості у США Корф і Лейбер створили мережу компаній із загальним словом у назві — Optima. Спеціально для покупки Stemmons Towers було створено окрему компанію Optima Stemmons. 

«Optima Stemmons продала Stemmons Towers у 2019 році, використовуючи спеціальний фінансовий контракт, за яким понад шість мільйонів доларів основної суми та відсотків отримала спеціально створена компанія 87STE LLC, що належить Optima Ventures», – йдеться у повідомленні на сайті Міністерства юстиції, повідомляє сайт Deutsche Welle.

На підставі федеральних законів про запобігання відмиванню коштів, Мін’юст хоче конфіскувати договір на довірче управління, що включає право отримання платежів, і пов’язаний з ним договір купівлі-продажу.

Нагадаємо, що ймовірно гроші на купівлю Stemmons Towers прийшли до США з кіпрської філії ПриватБанку через серію транзакцій у травні 2008 року. Непряма ознака можливого шахрайства — із Кіпру до США гроші потрапили через ланцюг перерахунку грошей. А їх джерелом був український ПриватБанк. На приховування слідів – переведення грошей з рахунку на рахунок знадобилося зовсім небагато часу. Усі транзакції помістилися у проміжку з 20:13 до 20:43.

За тією ж схемою Коломойський та Боголюбов стали власниками восьми об’єктів нерухомості у США та п’яти металургійних підприємств у штатах Кентуккі, Техас, Делавер, Нью-Джерсі та Огайо. В Україні першою ланкою часто виступали підприємства бізнесменів — Запорізький та Нікопольський феросплавні заводи та Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, які регулярно кредитувалися у ПриватБанку.

Це вже четвертий позов Мін’юсту США щодо конфіскації американського майна Коломойського та Боголюбова. У серпні 2020-го йшлося про нерухомість у містах Даллас та Луїсвілл (обидва — Кентуккі), у грудні того ж року — про будинок у Клівленді, Огайо.

На це Ігор Коломойський у коментарі «Радіо Свобода» заявив, що всі його інвестиції в Сполучених Штатах Америки не мають відношення до відмивання грошей. «Усі інвестиції в США були зроблені з власних коштів, які зберігалися в ПриватБанку та були отримані у 2007-2008 роках в угоді з Evraz та з доходів інших бізнесів», – розповів Коломойський.

Нагадаємо, що ПриватБанк націоналізували в грудні 2016 року. У Національному банку заявляли, що до націоналізації банку завдали збитків  на 5,5 мільярдів доларів.

Американці дуже прискіпливо ставляться до відмивання грошей у США. Чи довго зможе ховатися в Україні Коломойський? Чи ми все ж таки побачимо, як американська Феміда робить те, на що неспроможне українське судочинство?