Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Нескорена фортеця: телеканал «Дніпро ТV» зняв фільм про Бахмут

Військовий кореспондент Богдан Пападін протягом кількох місяців їздив у найгарячішу точку країни. Зустрічався з військовими, спілкувався з місцевими мешканцями. Відзнятий матеріал ліг в основу його нового фільму. 

«Це в’їзд у Бахмут з боку Костянтинівки. Всім відомий літак, який був знищений в січні».

Біля монітору військовий кореспондент Богдан Пападін. Він демонструє кадри напівзруйнованого міста. Чоловік щойно повернувся з чергового відрядження. Розповідає, населений пункт росіяни перетворили на руїни.

З грудня 2022 року Богдан фіксує все, що відбувається з містом. В об’єктиві вулиці, будинки, люди. Помітив, саме в Бахмуті війна рф проти України набула іншого характеру.

«До Бахмуту противник намагався атакувати механізованими колонами. А на тому напрямку вже розпочалися піхотні атаки росіян. Сумнозвісна ПВК «Вагнер» — це їхня ділянка відповідальності», — розповідає він.

Майже 10 місяців окупанти штурмують населений пункт. Проте, Бахмут не скорився і його захищають. А у певній частині міста продовжують жити люди. За це його вже нарекли «фортецею».

Богдан Пападін, військовий кореспондент: «Після повномасштабного вторгнення в армію прийшли досить розумні і освідчені люди. Завдяки цим людям, аналітичному мисленню, менеджерському підходу до дій в армії, ми маємо успіх. І мені було цікаво побачити на власні очі, поспілкуватися з тими людьми, які зупиняють ворога. Як вони розповідають про війну, як війна змінюється».

За тим, як захищається Бахмут, спостерігає весь світ, додає Марія Іванова. Продюсерка фільму, двічі переселенка, нині перебуває у Німеччині. Аби створити стрічку про українське місто, заручилася підтримкою одного з європейських фондів.

«Однією з умов цього фонду, який надав нам підтримку на стоврення цього фільму, було, щоб ми налагодили співпрацю журналістів України з журналістами Німеччини. Чесно кажучи, це не так просто, але я на цьому шляху», — розказує вона.

У Німеччині Марія з’ясовувала ставлення європейської аудиторії до подій в Україні. Однак поговорити на цю тему з німцями не так вже й просто.

Марія Іванова, журналістка, продюсерка фільму: «Хто не підтримує, наприклад, поставку зброї до Укарїни, вони просто не хотіли зі мною розмовляти. Брати інтервью тут не так просто, як у нас. По-перше, вони не довіряють нам, а по-друге, якщо німець на робочому місці, він каже: «Ні, я не можу казати про політику». А тема України — це політика».

Співавторка стрічки — Дар’я Боброва. Журналістка відшукала в Дніпрі мешканців Бахмуту. Провела десятки інтерв’ю, аби записати їхні відверті свідчення про життя в буремному місті.

«Коли тобі розповідають про дітей, які починають упісюватися від страху; про трупи, які лежать на дорозі; про людей, яких закопують у своїх дворах; про якихось неадекватних, просто які зі зброєю ходять по вулицях і розстрілюють людей… Ці всі жахіття, їх повинен знати весь світ. Про це треба просто кричати», — розповідає Дар’я.

30-хвилинний фільм про Бахмут — це певна хронологія подій, говорять автори. Зйомки відбувалися протягом трьох зимових місяців. Нині місто вже не впізнати.

Богдан Пападін, військовий кореспондент: «Напевно, 80% кадрів, які глядач побачить в фільмі, там вже перебуває ворог. І будівлі, які показані, і вулиці, які показані у фільмі, глядач їх навіть зараз не впізнає. Якщо так от взяти дві картинки і протиставити. Тому що я зараз багато переглядаю відео з квадракоптерів, які знімають наші військові, і я особисто просто не впізнаю ці райони міста, просто бачу силует». 

Час плине, але події, які відбуваються в Україні, обов’язково слід фіксувати. Такої думки автори фільму «Оборона Бахмуту».

Бо історія про майже знищене місто, яке відчайдушно протистоїть ворогу, цього варта.

Читайте також: У Дніпрі показали рештки російських ракет, які атакували область