Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Небезпечна ділянка: чому на Амурському мосту у Дніпрі так часто трапляються аварії

Важкі травми, каліцтва та навіть смерті внаслідок ДТП. Аварійні з’їзди автотранспорту з найстаршого мосту Дніпра – останнім часом такі випадки почастішали. Амурський міст став справжнім магнітом для аварій. В чому причина, та головне – що робити, аби діставатися з одного берега на інший було безпечніше?

Величезні затори у години пік на Амурському мосту у Дніпрі, судячи з усього – не найпроблемнішне питання. Страшніші – людські трагедії, спричинені внаслідок кривавих ДТП.

Павло Карманов, старший інспектор пресслужби управління патрульної поліції в Дніпропетровській області: «Протягом минулого, 2021-го, року на цій ділянці Амурського мосту сталося 36 аварій. З них дев’ять ДТП сталося саме в зимовий період».

У липні на в’їзді на Амурський міст Subaru врізався у вантажний Mercedes. Водій легковика загинув на місці.

Вже у листопаді до реанімації потрапила 18-річна дівчина. Разом із тіткою вона їхала у таксі. Машина злетіла з мосту безпосередньо перед заїздом на переправу.

Точно на цій ділянці, на повороті з боку лівого берега Дніпра, наприкінці грудня 2021-го внаслідок чергової аварії, пробивши відбійник, під мостом опинилася чергова автівка. Її рух змогла зупинити лише металева конструкція біля рейок. На щастя, цього разу обійшлося без фатальних наслідків для здоров’я та життя учасників пригоди.

Дмитро Харлов, журналіст: «Саме тут, перед безпосереднім заїздом на Амурський міст, розташована ділянка, з якої машини просто вилітають донизу».

Представник міського департаменту транспорту Денис Щербина пояснює: більшість аварій на небезпечному повороті трапляються через елементарне недотримання водіями правил дорожнього руху. Особливо лячно тут стає в період холодів та ожеледиці.

Денис Щербина, головний спеціаліст департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради: «На поворотах водії, які рухаються у другій правій смузі, а саме – по трамвайним коліям, не обирають безпечну швидкість. Не оцінюють дорожню обстановку. Трапляються ДТП. Вони втрачають зчеплення коліс з дорожнім покриттям і починаються неконтрольовані заноси».

Аби зменшити аварійність на ділянці, у місті навіть створили спеціальну комісію, до якої, окрім інших, увійшли представники департаменту транспорту, комунальних підприємств, які відповідають за безпеку руху, та національної поліції.

Денис Щербина, головний спеціаліст департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради: «Вже у найближчій час ми плануємо встановити додаткові дорожні знаки, які будуть розташовані на контактній мережі та вказувати на смугу руху, по якій буде заборонено рух транспорту під час слизької дороги. Це буде знак «Виїзд заборонено» – табличка, яка вказуватиме саме на цю смугу руху, а саме – на трамвайні колії. Та додаткова табличка «Слизька дорога».

Вже декілька років у Дніпрі системно встановлюють міцний колесовідвійний брус. Цю сучасну технологію у місто привезли з Німеччини.

Антон Андрієнко, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників: «Розпочали, звичайно, з магістралей, які найбільше цього потребували. Як то Набережна Заводська, Набережна Перемоги, Маршала Малиновського, на набережній, Запорізьке шосе. І я хочу сказати, що за ці роки воно вже дає свої результати. Патрульна поліція вже неодноразово підтверджувала, що встановлення колесовідбійного бруса саме за такою технологією врятувало вже не одне життя».

Проте на Амурському мосту, принаймні в найближчій час, на схожий брус очікувати не варто.

Дмитро Харлов, журналіст: «Цілої серії сегментів низького відбійника, який був покликаний по дотичній зупиняти та залишати машини на проїжджій частині, наразі тут немає, саме через аварії. Ще одна проблема, що стандартний відбійник, який би міг зупиняти машини, також встановлювати не можна. Тому що, скоріш за все, вони просто будуть битися об нього, а ризик гибелі людей збільшиться в рази».

Відтак, аби не створювати аварійних ситуацій, які ставлять під загрозу життя, сподіватися варто на самодисципліну.

Поліція закликає, рухаючись Амурським мостом, суворо дотримуйтесь правил дорожнього руху та в жодному разі не перевищуйте лімітовану швидкість.