Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Не посадять, а нагородять: Коломойський може отримати нафтові родовища

До кінця року може закінчитися багаторічний корпоративний конфлікт державного “Нафтогазу” з Ігорем Коломойським по «Укрнафті».

До шостої години вечора 30 листопада «Укрнафта» приймає документи від кандидатів на посаду голови правління. Це саме той день, коли мають відбутися позачергові збори акціонерів щодо питання розділення активів між державою та Ігорем Коломойським.

Серед основних вимог до кандидатів – щонайменше 15 років успішного досвіду управління у галузі паливно-енергетичного комплексу, включно з роботою як у великій міжнародній компанії, так і в менших приватних.

Нагадаємо, що компанію можуть розділити на газовий і нафтовий блоки. Останніх в «Укрнафті» набагато більше і вони можуть дістатися Коломойському. Для цього він зі своїм керівництвом може вийти зі складу акціонерів «Укрнафти». Тому саме зараз обирають нового голову правління.  

Як заробити на державі?

Питання про поділ компанії внесено до порядку денного позачергових зборів акціонерів «Укрнафти» 30 листопада. Розділяти активи буде держава (50%+1 акція) та Коломойський (понад 40% акцій+ підконтрольне олігарху керівництво «Укрнафти»).

Поштовхом до поділу стала суперечка про оплату газу, відібраного Нафтогазом у «Укрнафти» в 2007-2011 роках. Але борг можуть віддавати не грошима, а саме газом, який вкрай необхідний Україні зараз і ціна на який різко виросла за останній рік.

«Газ ще за часів Януковича нібито використовували для потреб населення, – писав журналіст Юрій Ніколов у соцмережі. – А тоді його ціна була 1000 гривень. А зараз 1000 доларів. Тому Беня не дурень, він не хоче отримати у гривнях. Він хоче отримати назад газ. Щоб одразу продати його Україні по 1000 баксів».

Зараз у суді тривають засідання щодо повернення газу «Укрнафті», які можуть завершитися укладанням мирової угоди. Для цього треба узгодити обсяг спірного газу та його ціну.

Від того, про яку вартість спірного газу домовляться акціонери, буде залежати хто кому буде доплачувати при поділі активів «Укрнафти». Видання РБК-Україна пише, що якщо «приватівцям», які володіють 40% акцій, відійдуть всі нафтові активи, то їм доведеться за них доплатити. Але активи будуть ділитися з урахуванням виплати за спірний газ. Якщо його ціна перекриє обсяг активів, то доплачувати буде “Нафтогаз”. Якщо не перекриє, то Коломойський. Не виключено, що зійдуться на варіанті, коли вартість газу покриє різницю в активах і сторони розійдуться без додаткових виплат.

Як це буде виглядати

На зборах акціонерів нафтові активи «Укрнафти» збираються передати компанії «Нафта-Актив». «Приватівці» стануть власниками цієї компанії після того, як оплатять угоду своїми акціями в «Укрнафті».

Після цього, частка державного “Нафтогазу” в «Укрнафті» може перевищити 90%. Але це буде вже не газонафтовий видобуток, а тільки газовий. І називатися нова компанія буде «Укргазактив». Тобто, активи «Укрнафти» розділять між дочірніми компаніями: «Нафта-Актив», яку отримає Коломойський, і «Укргазактив», яке має викупити “Нафтогаз”.

На що піде держава у питанні з Коломойським ми побачимо вже до кінця року.