Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Нацбанк зобов’язав обмінники приймати старі та зношені банкноти

Національний банк України ухвалив зміни, якими скасував перелік ознак незначного зношення банкнот. Відтак усі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Про це повідомили на офіційному сайті НБУ.

Також банкам та небанківським установам заборонено встановлювати будь-які обмеження щодо року випуску чи номіналу банкнот.

Відмова прийняти потерту або стару купюру розцінюватиметься як потенційна ознака шахрайської діяльності. Може бути накладено штраф (для банків – до 400 тис. грн., для небанківських обмінників – до 5% від власного капіталу установи).

У разі порушення прав споживачеві варто звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи. Якщо немає реакції з боку керівництва, слід звернутися до Нацбанку.

Банки та обмінники не прийматимуть тільки сильно пошкоджені банкноти (розірвані навпіл, обпалені, забарвлені або із суттєвими друкованими дефектами тощо). Але їх можуть взяти у рамках процедури інкасо, яка передбачає виплату відшкодування за пошкоджену банкноту.

Читайте також: Права ЛГБТ в Україні: гомофобний депутат шокує ганебними висловлюваннями