Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Нас обдурили»: російські строковики розповіли, як їх відправили в Україну

14 березня на брифінгу військовополонені російські солдати-строковики розповіли про те, як вони опинилися в Україні. Відповідне відео оприлюднив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Путін неодноразово заявляв, що строковики не беруть участі у війні в Україні. Однак, це неправда. Так, під час брифінгу полонений строковик російської армії Олександр Морозов, 2000 року народження розповів, як у лютому його підрозділ потрапив на територію України.

«Нам до останнього говорили, що це будуть просто навчання в полях на території Росії. Але нас обдурили. Ми доїхали до міста Ромни. Наше завдання було – розбити блокпост для перевірки автомобілів на наявність зброї», – розповів Морозов.

Він повідомив, що його мама працює секретаркою впливової людини і вона домовилась, щоб сина забрали назад до Росії. Але він разом з капітаном, який по нього приїхав, потрапив у полон під Сумами.
«Тут (в Україні – ред.) гинуть люди, діти, бабусі і дідусі. Вмирають ні за що. Через якогось Путіна, який бреше, який сказав на весь світ, що нас тут немає. Ось ми, дивіться, нас тут п’ятеро. Ми просто хочемо додому», – розповів строковик.

Інший полонений, єфрейтор, механік-водій БМП, строковик російської армії Микола Польщиков 2001 року народження повідомив, що до 23 лютого проходив навчання у Курській і Бєлгородській областях.

«Під кінець навчання в мене і моїх товаришів було таке враження, що щось відбувається не те. 23 лютого було маркування нашої бойової техніки. Я спитав, для чого це потрібно. Мені офіцер відповів, що техніку готують до бойових дій. Але я не повірив в це. Ми обговорювали це з товаришами, але ми в це не повірили. Строковики наче не воюють, але нас обдурили. 24 лютого ми стали у величезну колону, і через чотири дні обманом нашого командування ми опинилися на території України під містом Ромни. Ми стояли п’ять днів, розбили свій табір. Чекали на харчування та машини з паливом. І через п’ять днів ми дізналися, що колона з паливом під’їжджає, поїхали її зустрічати, але не доїхали до блокпосту, нас почали обстрілювати», – розповів строковик.

Коли вони намагалися повернутися у Росію, почався авіаудар.

«Нас було 120 строковиків. Ми зібрали колону і вирушили в Росію. Поранені їхали в броньованих машинах «Лінзах». У кінці колони. Так вийшло, що ми відстали. Застрягли. Витягнули машину і намагалися наздогнати колону. Але нас кинули. Поки ми наздоганяли колону, побачили на мосту двох поранених. Зупинилися їх підібрати, почався обстріл. Наш фельдшер ухвалив рішення здатися. Так я 7 березня потрапив у полон», – повідомив Польщиков.

За словам строковика, дехто зміг відкупитися від участі у війні. Всі полонені казали, що з ними добре поводяться в Україні.