Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Надзвичайники розповіли як уберегти себе від вибухівки

Війна триває вже 40 днів. Кожного дня звітують про численні втрати серед мирного населення України. ЗСУ звільняють велику кількість українських територій, але небезпека все одно залишається – через міни та ракети. Як вберегти життя – розповіли у ДСНС.

Доки росіяни продовжують атакувати українські міста ворожими снарядами, у ДСНС розповідають про види вибухівки та чим вони небезпечні.

Найстрашніше – вибухівку можуть закласти будь-де – у транспорті, під шафою захопленого будинку чи навіть у термосі на підвіконні. Ризикувати та заходити у колись захоплену окупантами будівлю до приходу саперів – не варто. Інші ризики пов’язані з касетними боєприпасами.

Сергій Петух, начальник відділення піротехнічних робіт частини аварійно-рятувального загону: “Касетний боєприпас в першу чергу небезпечний неочікуваністю спрацювання. Там є механізм самоліквідації, який знищить боєприпас, і людина без спеціальної підготовки, а деколи й зі спеціальною підготовкою, не може достатньою інформацією володіти про час падіння та час доставки на територію цього боєприпасу. Тому може постраждати, проходячи повз нього”.

Розмінування – це справа професіоналів, тому надзвичайники рекомендують не наближатися до снаряду.

Данило Білоножко, начальник відділу забезпечення заходів з попередження надзвичайних ситуацій Дніпровського районного управління ГУ ДСНС України: “Якщо люди знайшли вибухонебезпечний предмет, перше, що їм потрібно зробити – це відійти на безпечну відстань. За можливості, не допускати до того місця інших людей та зателефонувати у службу 101, та очікувати фахівців”.

Не ризикуйте життям та одразу повідомляйте про вибухонебезпечні предмети до ДСНС.