Site icon Телеканал «ДніпроTV»

На ЗАЕС через обстріли відключено один енергоблок: попри провокації окупантів, місія МАГАТЕ прямує до Енергодару

Напередодні візиту місії МАГАТЕ російська армія вдалися до нових провокацій на ЗАЕС, повідомляють у Енергоатомі. 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.

Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів. 

Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС. Український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури.

Також у Енергодарі з п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Чутно автоматні черги. Відомо про влучання в декілька цивільних об’єктів. Є постраждалі. Про це повідомив міський голова Дмитро Орлов.

Росіяни ведуть артобстріл і заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС, зазначив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух. Передова група ООН не може продовжити рух з міркувань безпеки.

Та незважаючи на інтенсивний обстріл місія МАГАТЕ все ж вирушила із Запоріжжя до Енергодару. Голова МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив Reuters, що, знаючи про «посилення військової активності у цьому районі», планує продовжити місію на об’єкт і зустрітися з його персоналом. 

Читайте також: Ворог обстріляв  Нікопольський та Криворізький райони: є руйнування