Site icon Телеканал «ДніпроTV»

На яких місцях дозволено створювати мурали у Дніпрі: коментар головного художника

У Києві через обурення місцевих жителів художники були вимушені зупинити створення муралу. Яка ситуація зі стінописами у Дніпрі? Про «Меморандум про художнє вуличне мистецтво» розповів головний художник Сергій Білий

За останні півроку в Дніпрі з’явилися декілька чудових  муралів. А у Києві нещодавно спалахнув скандал навколо муралу. Художники — за, мешканці будинку — проти. Бо будівля — пам’ятка архітектури.

«Отже, на будинку з охоронним статусом майже закінчили ось таку красу. Вдячна активній громаді, яка викликала поліцію, привертала увагу до проблеми. Сьогодні благоустрій склав акт про адміністративне правопорушення, слідча група також зібрала заяви — сподіваюся на відкриття кримінального провадження».

Таке повідомлення опублікувала на сторінці фейсбук депутатка Київради – Євгенія Кулеба.

Олександр – мураліст. Зазначає, у його практиці таких випадків ще не було, адже список фасадів, на яких він малює, попередньо затверджується.

«Я не можу пригадати, щоб я малював на місці, де я не можу робити. Якщо я роблю – це легальний об’єкт, ну а я працюю легально. Не було такого, щоб я щось намалював, а це було заборонено. Майже завжди це вирішують організатори, які запрошують на проект. Вони домовляються з владою та з власниками будинків» – розповідає Олександр Брітцев

А от у Дніпрі  погоджений спеціальний меморандум, в якому виписано правила щодо вуличного мистецтва. 

« Мурали, взагалі фарбування і малювання на фасадах – це заборонено. Є такий документ, як правило благоустрою міста Дніпра, і там зазначено, що не можна змінювати загальний зовнішній вигляд фасаду, якщо це на затверджено у паспорті оздоблення фасаду. Виникла така ідея – створити якийсь меморандум між художниками і міською владою, де буде зазначено, де малюнки на стінах не завдадуть якоїсь шкоди. За цим слідкує інспекція благоустрою, і якщо вона бачить, що щось там намальовано, то може прийти до власника фасаду і скласти адмінпротокол. Вони знають, що робити. Вони можуть заставити прибрати це, змити, зафарбувати.» – каже Сергій Білий, головний художник Дніпра.

За словами Сергія, у Дніпрі теж був випадок з малюванням на будівлі драмтеатру. Не дозволили.

Тож якщо не хочете, щоб ваші зусилля зі створення стінопису виявилися марними, а сам мурал зник  – попередньо треба затверджувати проект з власниками фасадів та перевіряти статус будівлі.

Читайте також: Патрульним поліцейським Дніпропетровщини вручили шість нових службових автівок