Site icon Телеканал «ДніпроTV»

На Дніпропетровщині розпочали ремонт водогонів

 Жителі Дніпропетровщини – без води. Деякі населені пункти області й досі не мають централізованого водопостачання. Багатомільйонні ремонти й будівництва попередньої обласної влади не змогли вирішити питання. Що роблять нові очільники, аби припинити засуху в оселях людей? 

У Кам’янському нарешті розпочали ремонт Аульського водогону, якого не бачили понад 40 років.

Віталій Неопрятний, генеральний директор КП «Аульський водовід»: “Роботи заплановані з 5 по 9 травня. Це доволі складна ділянка роботи, тому що тут трамвайні рейки і каналізаційні комунікації. Дана ділянка забезпечує питною водою 450 будинків. Зараз припинено водопостачання, забезпечено підвіз води».      

Розпочати ремонт раніше було неможливо, адже замість проектно-кошторисних документів підприємство мало лише багатомільйонні борги.

Ледь не половина області могла лишитися без води. Адже Аульський водовід забезпечує питною водою Дніпро, Кам’янське, Верхньодніпровськ, смт Кринички та ще багато населених пунктів Дніпропетровщини. Борги за електроенергію, застарілі комунікації, чисельні пориви – проблеми тягнуться роками.

Микола Лукашук – голова Дніпропетровської обласної ради: “Це комплексна проблема водоканалів області. Така проблема є в Новомосковському районі, у Криворізькому. Тобто таких проблем дуже багато. Була проблема у Гвардійському, а там ще й військова частина, і там взагалі не було води”.

Проблеми водопостачання військових містечок – ціла епопея. Наприклад, жителі Гвардійського роками змушені замість проточної води пити смердючу рідину з водовозу.

Людмила – місцева мешканка: “Эту воду невозможно. Я как-то захожу в туалет, думаю, что за вонь у нас в квартире. А вот она, вонь. Чувствуете ее? Вот стоит ведро для смывания даже в туалет. Это невозможно».

Тодішнє керівництво області взялося за вирішення проблеми. З ініціативи екс-очільника облдержадміністрації Олександра Бондаренка виділили понад 45 мільйонів гривень.

«Проблема з водопостачанням Черкаського та Гвардійського тягнеться вже багато років. У 2019-му вона досягла критичної позначки. Тому перейшли до «плану Б». Будуватимемо новий водогін. Це ґрунтовний підхід, якого вимагає ситуація». 

З перепонами, але Черкаське отримало воду. До Гвардійського водогін так і не добудували. Тепер, аби виправити помилки попередників, на сесії облради виділили ще понад 26 мільйонів гривень на ремонт та побудову систем водопостачання в області.

Микола Лукашук – голова Дніпропетровської обласної ради: “Ці кошти можна було направити на розвиток. На побудову нових шкіл, садочків, ремонт доріг, лікарень забезпечення. Але ми сьогодні це фінансуємо. Фінансували й рік тому, сподіваємося цього разу – з результатами”.