Site icon Телеканал «ДніпроTV»

На Дніпропетровщині краєзнавча експедиція відшукала старовинні артефакти

На Дніпропетровщині, в Марганці, під час краєзнавчої експедиції представники товариства “Марганець Туристичний” знайшли фрагмент керамічної плитки. Приблизний вік знахідки — більше 100 років. Про це в ефірі одного з місцевих ЗМІ розповів директор Марганецького міського краєзнавчого музею Мар`ян Корбут.

 “Ми помітили керамічний фрагмент просто на дорозі. Коли взяли його в руки, то побачили на ньому клеймо, але напис розпізнали не одразу. Тільки через місяць, після досліджень, стовідсотково можемо сказати, що це фрагмент плитки виробництва барона Бергенгейма з клеймом “ХАРЬКОВЪ“, — розповів Мар`ян Корбут.

Подібні знахідки можна часто знайти не тільки на Дніпропетровщині, адже на заводі барона Бергенгейма вироблялися і плитка, і цегла. Тож, вироби продавалися по всій Російській імперії, в тому числі на Катеринославщині. Про це розповів харківський історик Андрій Парамонов.

 “У Харкові  досі зберігся корпус заводу Бергенгейма. Також збереглися фрагменти пічок для виготовлення цегли. У деяких будинках міста можна побачити цілі поверхи, викладені такою плиткою”, – зазначив Андрій Парамонов.

Читайте також: У Дніпрі покажуть археологічні пам’ятки, які знайшли під час будівництва решетилівської траси

Фото – “Марганець Туристичний”