Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Ми повинні пам’ятати ці події», — дніпрянин про роковини побиття студентів на Майдані

Плакати, інсталяція з шин та фото подій. Молодь Дніпра вийшла вшанувати тих студентів, які першими вийшли на Майдан Незалежності з проєвропейськими гаслами. Адже десять років тому, 30 листопада, відбувся жорстокий розгін протестувальників Євромайдану, більшість були студентами. 

Вітольду 19-ть. Він студент. Хлопець власноруч написав на шматку товстого картону гасло євромайданівців «Буде нелегко, але воно того варте». Десять років тому він не розумів цього вислову.  

«Мені тоді просто було лячно, били людей, молодих людей, я бачив це по телевізору. Але батьки розповідали мені, що це недобре. Йшли роки, я вчив історію. Почав вивчати події під час Революції Гідності, бо побиття призвело до революції. Вважаю, що так, молоді тоді було нелегко, але вона показала, чого варта свобода слова й вільне життя. Зараз я усвідомив цінність тих висловів. Ми повинні пам’ятати ці події», — ділиться Вітольд Чабан.

Також молоді люди зробили інсталяцію із шин. Охочі могли зайти і в укриття на Європейській площі та подивитися фото та відео тих подій. На фото також є розповіді очевидців подій 30 листопада, як жорстоко розганяли протести й не жаліли нікого.

«Думаєш, що це було недавно, а минуло 10 років. Цим студентам, які проявили ініціативу нагадати про ці події, тоді було 7 років. Зараз треба з’єднати ланцюг історичних подій. Це один з етапів, коли ми почали своє становлення як українська нація й продовжуємо боротьбу сьогодні», – додав керівник Молодіжного центру Дніпра Рафаель Кіжнер.

Читайте також: Повернути додому найдорожчих: у Дніпрі родини зниклих безвісти та полонених зустрілися з профільним координаційним штабом