Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Молодь Дніпра завдяки гранту здійснила 9-денне турне до Литви

Дніпровська молодь у Литві! Нашу країну представили 12 молодих хлопців та дівчат. Обмін відбувся між молодіжними організаціями двох країн. Зробити це змогли завдяки гранту від Міністерства молоді та спорту України. З-поміж 15 громадських організацій, які подавались на обмін, дніпровський Молодіжний медіацентр опинився серед переможців та отримав найбільше фінансування.

Прапор з логотипом Дніпра, що об’їхав пів Європи, вже майорить на потязі Львів-Дніпро. 12 делегатів з «молодіжки» повернулися з Литви після 9-денного турне.

Єва Резніченко, керівниця Молодіжного медіацентру Дніпра: «Возили ми його всюди, розвертали на кожній локації. Казали: це таке місто, ми звідти, і ми дуже пишаємось цим».

Розповідали і про українські традиції, мову та мистецтво.

Єва Резніченко, керівниця Молодіжного медіацентру Дніпра: «Ми приїхали у вишиванках, співали українські пісні, показували «петриківку», робили обереги, робили кукли-мотанки, пазли з Дніпром унікальні. Це було неймовірно. Литовцям сподобалося і вони помітили, що наші дві культури схожі, бо у нас є навіть схожі традиції, звичаї».

Дніпровська делегація побувала у трьох містах, відвідала музеї, зустрілася з мером міста Molėtai (Молетай). Литовські колеги проводили тренінги, лекції, майстер-класи.

Нікіта, учасник організації «Young Folks»: «Я дуже радий, дуже чекав цього дня, щоб зустріти делегацію з Дніпра. І ми дійсно здивовані і щасливі, що всі ви змогли приїхати до Литви та відвідати організацію».

Вілма, координаторка у справах молоді райдержадміністрації міста Молетай: «Це був чудовий день. З самого початку я не знала про що ви будете говорити, що ми будемо робити. Але коли ви приєдналися до нас в нашому центрі, я просто відчувала, що ми ніби раніше зустрічалися. І це було дуже круте відчуття, і ми були активні разом, і це було чисте задоволення».

Литовці зустріли гостинно і привітно, а ще — дали чимало корисних знань.

Сергій Новіков, представник Молодіжної ради Дніпра: «Литва зустрічає нас дуже привітно. Гуляючи по Вільнюсу, ми змогли нарахувати 138 прапорів України, які просто майорять містом у різних його куточках. Взагалі, обмін досвідом був не тільки у плані роботи, а і у плані компетенції, тобто емоційності».

Підготовка до обміну тривала понад 3 місяці — від написання гранту до поїздки.

Рафаель Кіжнер, керівник Молодіжного центру Дніпра: «Команда медіацентру прийшла з ідеєю поїхати до Литви на молодіжний обмін. Ми знайшли відповідну можливість від Міністерства молоді та спорту України. Допомогли заповнити, правильно подати її. Супроводжуємо повністю її в рамках отримання цього гранту та завершення — здачі звітності».

В молодіжному центру анонсували, що такі обміни планують робити ще. Утім, з якими країнами — поки не розголошують.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності: коли цьогоріч пройде захід

https://www.youtube.com/watch?v=gYVZdfNKeoo