Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Містобудівна реформа в Україні: що говорять про скандальний закон у Дніпрі

Монополізація будівельного ринку та поява незаконних об’єктів. У Дніпрі обговорюють новий-старий закон за номером 5655. Його з другої спроби прийняли депутати, а тепер петицію підписують ті, кому згідно з цим законом працювати. Що у Дніпрі говорять про містобудівельні нововведення, які поки не підписав президент?

13 грудня 2022 року Верховна Рада прийняла закон про реформування містобудівельної діяльності.

«ЗА» 228, рішення прийнято. Закон прийнято в цілому».

За закон проголосували 228 нардепів. Проте, частина нардепів і мерів виступили проти.

«Шановні колеги, ви бачили, мабуть, заяву мерів українскьих міст. Всі вони проти цього проекту». 

Закон монополізує будівельний ринок. Контролюватиме його приватний орган, а не місцева влада.

Надія Ратич начальниця управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міськради: «На мій погляд, він не має права на існування. Бо видача дозвільної документації приватними нотаріусами та державними реєстраторами, які не мають фахової освіти, без територіального принципу, призведе до будинків-потвор та хмар, які ми будемо ловити у наших містах».

Закон 5655 не новий. Він є калейдоскопом дрібних змін закону 2021 року. Але його ще не підписав президент.

Михайло Аліпов голова правління Дніпропетровської обласної організації Національної спілки архітекторів України: «Він повністю перекреслює всі надбання спілки архітекторів та місцевого самоврядування у місті Дніпро, які ми розробляли. Він робить непотрібним, необов’язковим, а тому неможливим до імплементації дизайн-код міста Дніпра. Він повністю анулює приницп розміщення зовнішньої реклами у місті Дніпро, тому що це необов’язковий документ». 

Петиція проти законопроєкту 5655 набрала більше 40 тисяч голосів з 25 тисяч необхідних.