Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Медичний огляд школярів у Дніпрі: що потрібно знати

Обов’язковий медичний огляд школярів проводиться раз на рік у центрах первинної медико-санітарної допомоги. Краще зробити це до початку навчального року. На цьому під час пресконференції наголосила педіатриня Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Наталія Поштарук.

За її словами, періодичність таких медоглядів прописана у законодавстві. Першачків оглядають сімейний лікар чи педіатр, а також і вузькопрофільні фахівці – хірург, офтальмолог, ортопед, стоматолог та інші (за показаннями). За результатами видають три довідки: за формою № 086-1/о, № 086-2/о і картка щеплень (проведені вакцинації і проба Манту).

«У подальшому до 11 років здорову дитину оглядають лише сімейний лікар чи педіатр. А за потреби – і вузькопрофільні фахівці. Водночас уже в 11, 14 та 15 років знову ж таки дітей оглядають ще й хірург, офтальмолог, ортопед, стоматолог. Визначається рівень гемоглобіну і цукру у крові. У старших класах до згаданих лікарів додається ще огляд в ендокринолога та гінеколога у дівчат. Дитина з 14 років може самостійно проходити медогляд», – розповіла Наталія Поштарук.

Педіаторка також нагадала, що при медичному огляді проводиться проба Руф’є, за допомогою якої визначають функціональні можливості серцево-судинної системи, а відтак – і фізкультурну групу у школі. Її також визначають і за наявності тих чи інших захворювань у дитини.

«Обов’язкові медичні огляди школярів починаємо проводити з березня. Традиційно ближче до 1 вересня дітей в амбулаторіях більшає. Зокрема, у мене огляди на сьогодні пройшли близько 30 % дітей, з якими укладено декларації, тобто видано близько 250 відповідних довідок», – сказала Наталія Поштарук.