Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Магнітний скальпель для хірурга з 3-ї штурмової

«Едельвейс». Таку назву має магнітний скальпель, який допомагає у пошуку  уламків та видаленні їх з тіл поранених. Використовують скальпель не лише у госпіталях, але й у стабілізаційних пунктах на лінії фронту. Прилади компактні, працюють без електрики та готові для використання після обробки.

Лікар з позивним «Кудр» служить в третій окремій штурмовій бригаді з початку її формування. В цивільному житті працював у лікарні.

Чоловік каже, військова служба  нічим не відрізняється від його цивільної роботи. Нині його задача полягає у порятунку та відновленні боєздатності військових. 

«Робота стабпункту полягає в евакуаційній допомозі, евакуації поранених бійців з місця бойових дій, в стабілізації цих хворих, зняття турнікетів, проведення зупинки кровотечі, критичних проблем, після контузії і подальша евакуація та їх лікування», – лікар 3-ї ОШБ Кедр.

Під час роботи «Кедр» бачив різні типи поранень. Найбільше — через уламкові поранення.  Головне, каже, витягнути навіть найдрібніші елементи. Для цього треба відповідний інструмент.

Для ефективної роботи лікаря в прифронтовому районі з Дніпра привезли спеціальний прилад —  магнітний скальпель.

Його розробили волонтери з Кременчука.

Кожен «Едельвейс» має три змінні насадки та корпус з неодимовим магнітом. Прилад компактний, працює без електрики та готовий для використання після обробки.

«Коли військовий або цивільний отримує поранення, щоб через той же самий рановий канал можна було той уламок дістати. Тобто не робити там якісь громадні воронки, не намагатися щипцями його захопити, тому що уламок він такий досить може гуляти, розумієте це також небезпечно, а завдяки Едельвейсу це можна робити досить швидко»,  керівник волонтерського штабу «Штаб оборони Кременчука» Олег Биков.

Завдяки цьому магнітному скальпелю у стабілізаційному пункті  хірург зможе якісніше виконувати свою роботу.

«Дуже ефективно буде, тому що більш направлений лучовий магніт за допомогою цієї насадки також, є додаткова насадка для створення більш магнітного імпульсу та магнітної поверхні», – лікар 3-ї ОШБ Кедр.

В медичних ротах підрозділів є різні потреби, які можуть полегшити роботу фахівців, тож допомога лікарям потрібна постійно.

Читайте також: Офіцер Повітряних Сил з Дніпра та його команда вибороли золото у “World’s Strongest Nation U105”.