Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Лишайся онлайн»: показ першого у світі воєнного скринлайфа у Дніпрі

Фільм про сміливість та надію. «Лишайся онлайн» знімали навесні та влітку 2022 року, одразу після звільнення Київщини. Тому художні кадри переплітаються з документальними. Стрічка про порятунок людей у Бучі вразила журі міжнародного фестивалю. Днями всі бажаючі зможуть побачити її і в українських кінотеатрах. Частина коштів з продажу квитків піде на допомогу ЗСУ.

«Лишайся онлайн», фільм, що повертає у перші дні повномасштабної війни. Дніпряни, які прийшли на допрем’єрний показ, говорять – не хочуть забувати свої відчуття і емоції 24 лютого 2022 року.

«Для нагадування українцям це також важливо, але ми  і так знаходимося тут кожен день, і нам нагадують наші сусіди і так, а освітити це на весь світ дуже важливо, вони тут не знаходяться і не бачать всього жаху», розповів дніпрянин Влад.

«Я трошки переймаюсь чи буду я сьогодні плакати, але хочеться зануритися все одно і подивитися, що створюють наші люди», – розповіла Марія.

«На даний момент українські фільми дуже глибокі, які розкривають суть того, що зараз відбувається. Дуже приємно, що вони транслюватимуться не тільки в Україні, а й закордоном і будуть розповідати, що в нас буде відбувається і, що ми відчуваємо», – розповіла Альона. 

Головна героїня, Катерина, з перших днів долучилась до волонтерства. І через випадковий дзвінок на чужий комп’ютер, дівчина почала допомагати шукати рідних на Київщині.

«У нас не було камер, актори знімали себе на телефони, всі актори були собі операторами. Ми знімали в Києві та Києвській області – Буча, Ірпінь, ще була акторка, яка грала російську мамашу  – Катерина Кістень, вона на той момент була в Швеції і ми знімали звідти, ми так будували декорації онлайн, було важко зробити в Швеції російську хрущьовку, але ми попрацювали, щоб зробити це онлайн, туди не їздячи», – розповіла Єва Стрельнікова, режисерка фільму «Лишайся онлайн».

Український повнометражний фільм «Лишайся онлайн» став першим у світі воєнним скринлайфом. Все, що бачить глядач, показується на комп’ютері чи смартфоні. Фільм хоч і художній, але актори не грали, бо вони, як і всі українці, пережили подібне тієї страшної зими.

«Біда і можливо момент, який допоміг нам в цьому фільмі, що ніхто практично не вживався. Ми всі були там, всі це відчували, всі в тому пеклі жили, багато областей продовжує жити в тому пеклі. Було дуже важко при кастингу, багато хто відмовлялася від акторів, адже не хотіли то забули, не ворушити і виліковувати»,– розповіла Єва Стрельнікова, режисерка фільму «Лишайся онлайн».

Світова прем’єра «Лишайся онлайн» відбулася в липні 2023 року на міжнародному кінофестивалі Fantasia у Монреалі. Стрічка отримала нагороду як “Найкращий художній фільм-дебют”. З 28 березня, у річницю звільнення Київщини від російських окупантів, фільм вийде в широкий прокат кінотеатрів. 20% від продажу квитків команда перерахує на закупівлю засобів звʼязку для військових.

Читайте також: На Дніпропетровщині розпочали реєстрацію на міжрегіональний молодіжний освітньо-професійний курс